Vlada Republike Srbije 08.05.2020. godine donela je zaključak kojim preporučuje avio-prevoziocima da zbog otkazanih letova usled vanrednih okolnosti putnicima izdaju vaučer na osnovu koga će moći da ostvare svoja prava. Više informacija u delu ObaveštenjaSmernice o očuvanju mentalnog zdravlja vazduhoplovnog osoblja koje je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS, možete pročitati u delu ObaveštenjaPovodom situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 Evropska komisija objavila je dokument gde se navodi da će odštetni zahtevi putnika biti tretirani u skladu sa vanrednom situacijom, koja oslobađa prevozioca obaveze isplate štete putnicima. Više informacija u delu ObaveštenjaDirektorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija  
Vesti sa sajta

Bezbednosna naredba

Ponedeljak, 13.04.2020.
Bezbednosna naredba

 Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije 13. aprila 2020. godine izdao je Bezbednosnu naredbu 01/2020, koja se odnosi na domaće operatere koji obavljaju međunarodni vanredni javni avio-prevoz, strane operatere koji obavljaju međunarodni vanredni javni avio-prevoz za Republiku Srbiju, kao i na domaće i strane operatere koji obavljaju nekomercijalno letenje u međunarodnom avio-saobraćaju.

Razlog izdavanja Bezbednosne naredbe je sprečavanje pojave, širenje i suzbijanje virusa COVID-19 i zaštite stanovništva usled ulaska stranih državljana na teritoriju Republike Srbije korišćenjem vazduhoplova domaćih i stranih operatera koji obavljaju međunarodni vanredni avio-prevoz ili nekomercijalno letenje u međunarodnom avio-prevozu za Republiku Srbiju. 

U skladu sa Odlukom o proglašenju bolesti COVID-19 zaraznom bolešću, navedeni operateri dužni su da spisak putnika koje su prihvatili na prevoz, sa podacima o državljanstvu navedenim u putnoj ispravi, proslede Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, operateru aerodroma odredišta, jedinicama granične policije i graničnoj sanitarnoj inspekciji na aerodromu u Republici Srbiji koji je mesto odredišta i Kontroli letenja Srbije i Crne Gore SMATSA d.o.o. Beograd na sledeće e-mail adrese:


Nazad na ostale vesti