Direktorat je doneo odluke o produženju roka važenja ovlašćenja upisanih u sertifikat osoblja obezbeđivanja i produženju roka važenja odgovornih rukovodilaca za obezbeđivanje u vazduhoplovstvu. Više informacija u delu sajta Obezbeđivanje/Obaveštenja i zahteviVlada Republike Srbije 08.05.2020. godine donela je zaključak kojim preporučuje avio-prevoziocima da zbog otkazanih letova usled vanrednih okolnosti putnicima izdaju vaučer na osnovu koga će moći da ostvare svoja prava. Više informacija u delu ObaveštenjaSmernice o očuvanju mentalnog zdravlja vazduhoplovnog osoblja koje je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS, možete pročitati u delu ObaveštenjaPovodom situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 Evropska komisija objavila je dokument gde se navodi da će odštetni zahtevi putnika biti tretirani u skladu sa vanrednom situacijom, koja oslobađa prevozioca obaveze isplate štete putnicima. Više informacija u delu ObaveštenjaDirektorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija  
Vesti sa sajta

Bezbednosna naredba

Četvrtak, 19.03.2020.
Bezbednosna naredba

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije 19. marta 2020. godine izdao je Bezbednosnu naredbu broj 02/2020, koja se odnosi na operatere koji obavljaju javni avio-prevoz iz oblasti sa visokim rizikom od širenja virusa  Covid-19.
 
Razlog izdavanja Bezbednosne naredbe je umanjenje rizika od moguće zaraze putnika virusom Covid-19 koje može da nastane usled korišćenja vazduhoplova na letovima koji se obavljaju na aerodromima koji se nalaze u oblastima sa visokim rizikom od širenja virusa Covid-19. 
 
Operateri su dužni da obezbede čišćenje i potpunu dezinfekciju vazduhoplova sredstvom za dezinfekciju primerenim za dezinfekciju vazduhoplova, nakon svakog leta koji je sa aerodroma koji se nalazi u oblasti visokog rizika od zaraze virusom Covid-19. 
 
Operateri mogu da primene i drugu frekvenciju dezinfikovanja vazduhoplova nakon izvršene procene rizika koja mora da uzme u obzir i operativne činjenice kao i vreme dejstva dezinfekcionog sredstva koje je operater koristio u postupku dezinfekcije vazduhoplova. Operateri su dužni da obezbede potpuno čišćenje i dezinfekciju vazduhoplova najkasnije 24 sata od trenutka kada je vazduhoplov poleteo sa aerodroma koji se nalazi u oblasti visokog rizika od zaraze virusom Covid-19. 
 
Operateri vazduhoplova su dužni da opreme svaki vazduhoplov jednim ili više kompleta zaštitne opreme (Universal Precaution Kit). Navedena oprema se koristi kako bi se zaštitili članovi posade koji su bili u kontaktu sa potencijalno zaraženim putnicima virusom Covid-19 i koji su učestvovali u čišćenju sadržaja koji su bili izloženi virusu. 
 
Bezbednosnu naredbu možete pogledati klikom na link.
 

Nazad na ostale vesti