Vlada Republike Srbije 08.05.2020. godine donela je zaključak kojim preporučuje avio-prevoziocima da zbog otkazanih letova usled vanrednih okolnosti putnicima izdaju vaučer na osnovu koga će moći da ostvare svoja prava. Više informacija u delu ObaveštenjaSmernice o očuvanju mentalnog zdravlja vazduhoplovnog osoblja koje je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS, možete pročitati u delu ObaveštenjaPovodom situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 Evropska komisija objavila je dokument gde se navodi da će odštetni zahtevi putnika biti tretirani u skladu sa vanrednom situacijom, koja oslobađa prevozioca obaveze isplate štete putnicima. Više informacija u delu ObaveštenjaDirektorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije 13. aprila 2020. godine izdao je Bezbednosnu naredbu 03/2020, koja se odnosi na domaće i strane operatere koji obavljaju međunarodni vanredni avio-prevoz, domaće i strane operatere koji obavljaju nekomercijalno letenje u međunarodnom avio-prevozu, u cilju sprečavanja, širenja i suzbijanja COVID-19Direktorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija 10. januara 2020. godine u "Službenom glasniku RS" objavljeni su Pravilnik o bespilotnim vazduhoplovima, Pravilnik o izmenama i dopuni Pravilnika o potvrdama o obučenosti i sertifikatima osoblja koje obavlja pregled obezbeđivanja i centrima za obuku vazduhoplovnog osoblja u oblasti obezbeđivanja u vazduhoplovstvu i Pravilnik o zabrani ili ograničenju letenja avio-prevozilaca iz trećih država. Navedeni propisi stupaju na snagu 18. januara, izuzev Pravilnika o bespilotnim vazduhoplovima, koji stupa na snagu 15. februara.   
Vesti sa sajta

Bezbednosna naredba

Utorak, 17.03.2020.
Bezbednosna naredba

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije 17. marta 2020. godine izdao je Bezbednosnu naredbu 01/2020, koja se odnosi na domaće operatere koji obavljaju međunarodni vanredni javni avio-prevoz, strane operatere koji obavljaju međunarodni vanredni javni avio-prevoz za Republiku Srbiju, kao i na domaće i strane operatere koji obavljaju nekomercijalno letenje u međunarodnom avio-saobraćaju.

Razlog izdavanja Bezbednosne naredbe je sprečavanje pojave, širenje i suzbijanje virusa COVID-19 i zaštite stanovništva usled ulaska stranih državljana na teritoriju Republike Srbije korišćenjem vazduhoplova domaćih i stranih operatera koji obavljaju međunarodni vanredni avio-prevoz ili nekomercijalno letenje u međunarodnom avio-prevozu za Republiku Srbiju. 

U skladu sa Odlukom o proglašenju bolesti COVID-19 zaraznom bolešću, navedeni operateri dužni su da spisak putnika koje su prihvatili na prevoz, sa podacima o državljanstvu navedenim u putnoj ispravi, proslede Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, operateru aerodroma odredišta, jedinicama granične policije i graničnoj sanitarnoj inspekciji na aerodromu u Republici Srbiji koji je mesto odredišta i Kontroli letenja Srbije i Crne Gore SMATSA d.o.o. Beograd na sledeće e-mail adrese:

flight-permissions@cad.gov.rs 

flight.coordinator@beg.aero

operations@nis-airport.com

office@nis-airport.com

sgp.dsbeograd@mup.gov.rs

nenad.lukic@mup.gov.rs

vladimir.petrovic@mup.gov.rs

zoran.nikolic@zdravlje.gov.rs

mirjana.veljkovic@zdravlje.gov.rs 

absanitarnainspekcija@gmail.com

flight.planing@smatsa.com

Bezbednosnu naredbu izdatu od strane Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije možete detaljnije pogledati na linku.


Nazad na ostale vesti