Direktorat je doneo odluke o produženju roka važenja ovlašćenja upisanih u sertifikat osoblja obezbeđivanja i produženju roka važenja odgovornih rukovodilaca za obezbeđivanje u vazduhoplovstvu. Više informacija u delu sajta Obezbeđivanje/Obaveštenja i zahteviVlada Republike Srbije 08.05.2020. godine donela je zaključak kojim preporučuje avio-prevoziocima da zbog otkazanih letova usled vanrednih okolnosti putnicima izdaju vaučer na osnovu koga će moći da ostvare svoja prava. Više informacija u delu ObaveštenjaSmernice o očuvanju mentalnog zdravlja vazduhoplovnog osoblja koje je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS, možete pročitati u delu ObaveštenjaPovodom situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 Evropska komisija objavila je dokument gde se navodi da će odštetni zahtevi putnika biti tretirani u skladu sa vanrednom situacijom, koja oslobađa prevozioca obaveze isplate štete putnicima. Više informacija u delu ObaveštenjaDirektorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija  
Vesti sa sajta

Počela osnovna obuka iz vazduhoplovne medicine u organizaciji Direktorata Republike Srbije

Utorak, 03.12.2019.
Počela osnovna obuka iz vazduhoplovne medicine u organizaciji Direktorata Republike Srbije

U organizaciji Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije (DCV RS), počela je osnovna obuka iz oblasti vazduhoplovne medicine – Basic course in aviation medicine, koja će se održati u periodu od 02.12. -07.12.2019. godine.

Program obuke u trajanju od šest dana, propisan regulativom Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA), omogućiće svim polaznicima kursa postizanje neophodnih znanja i veština iz oblasti vazduhoplovne medicine. Obuka je namenjena lekarima koji su zainteresovani za vazduhoplovnu medicinu i sticanje prava ovlašćenog lekara radi obavljanja pregleda vazduhoplovnog osoblja za: klasu 2 (dozvola  privatnog pilota, pilota jedrilice, pilota balona, paraglajdera, padobranca), LAPL (dozvola pilota lakih vazduhoplova) i CC (kabinsko osoblje). 

Tim povodom, prisutnim lekarima obratio se pomoćnik direktora DCV RS iz Sektora za saobraćajnu delatnost, plovidbenost i vazduhoplovno osoblje, Aleksandar Godić, koji je istakao da mu je posebno zadovoljsvo što je iniciran ovakav skup, koji do sada nije upriličen na našim prostorima. Takođe je naglasio da je do sada postojala mogućnost prisustva istim obukama ali u inostranstvu, za koje je bilo potrebno izdvojiti značajna finansijska sredstva. Upravo iz tih razloga, od velikog značaja je što DCV RS kao organizator obuke, zainteresovanim lekarima iz naše zemlje omogućava apsolutno besplatno učešće na obuci.

Prvi dan obuke počeo je sa  gostujućim predavačem, specijalistom vazduhoplovne medicine dr Zoranom Lolićem, u prisustvu trideset prijavljenih lekara zainteresovanih za pohađanje ove vrste obuke. 

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, nastaviće sa edukacijama lekara, budući da je prepoznata važnost profesionalnog usavršavanja u cilju povećanja bezbednosti vazdušnog saobraćaja.


Nazad na ostale vesti