Vlada Republike Srbije 08.05.2020. godine donela je zaključak kojim preporučuje avio-prevoziocima da zbog otkazanih letova usled vanrednih okolnosti putnicima izdaju vaučer na osnovu koga će moći da ostvare svoja prava. Više informacija u delu ObaveštenjaSmernice o očuvanju mentalnog zdravlja vazduhoplovnog osoblja koje je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS, možete pročitati u delu ObaveštenjaPovodom situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 Evropska komisija objavila je dokument gde se navodi da će odštetni zahtevi putnika biti tretirani u skladu sa vanrednom situacijom, koja oslobađa prevozioca obaveze isplate štete putnicima. Više informacija u delu ObaveštenjaDirektorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije 13. aprila 2020. godine izdao je Bezbednosnu naredbu 03/2020, koja se odnosi na domaće i strane operatere koji obavljaju međunarodni vanredni avio-prevoz, domaće i strane operatere koji obavljaju nekomercijalno letenje u međunarodnom avio-prevozu, u cilju sprečavanja, širenja i suzbijanja COVID-19Direktorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija 10. januara 2020. godine u "Službenom glasniku RS" objavljeni su Pravilnik o bespilotnim vazduhoplovima, Pravilnik o izmenama i dopuni Pravilnika o potvrdama o obučenosti i sertifikatima osoblja koje obavlja pregled obezbeđivanja i centrima za obuku vazduhoplovnog osoblja u oblasti obezbeđivanja u vazduhoplovstvu i Pravilnik o zabrani ili ograničenju letenja avio-prevozilaca iz trećih država. Navedeni propisi stupaju na snagu 18. januara, izuzev Pravilnika o bespilotnim vazduhoplovima, koji stupa na snagu 15. februara.   
Vesti sa sajta

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije na sastanku Stalnog komiteta EUROCONTROL-a

Četvrtak, 28.11.2019.
Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije na sastanku Stalnog komiteta EUROCONTROL-a

Direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije Mirjana Čizmarov učestvuje na 52. sastanku Privremenog saveta i 52. sastanku Stalnog komiteta EUROCONTROL-a.

Sastanci se održavaju 28. novembra 2019. godine u sedištu EUROCONTROL-a u Briselu. 

Privremeni savet i Stalna komisija su najviša izvršna tela EUROCONTROL-a koja donose odluke o najvažnijim strateškim, finansijskim i operativnim pitanjima od značaja za delovanje ove međunarodne organizacije. Na pomenutim sastancima sumiraju se rezultati Organizacije u 2019. godine i usvajaju planovi rada I smernice za narednu godinu. 

Direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije je bila potpredsenica Privremenog saveta, i to dva puta, u periodu 2015-2017 i 2017-2019.


Nazad na ostale vesti