Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije 17. marta 2020. godine izdao je Bezbednosnu naredbu 01/2020, koja se odnosi na domaće i strane operatere koji obavljaju međunarodni vanredni avio-prevoz, domaće i strane operatere koji obavljaju nekomercijalno letenje u međunarodnom avio-prevozu, u cilju sprečavanja, širenja i suzbijanja COVID-19Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije 12. marta 2020. godine izdao je Operativno obaveštenje u cilju zaštite, koje nalaže svim operaterima koji obavljaju javni avio-prevoz, da obezbede dovoljnu količinu sredstava za dezinfekciju, a sve u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19 Direktorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija 10. januara 2020. godine u "Službenom glasniku RS" objavljeni su Pravilnik o bespilotnim vazduhoplovima, Pravilnik o izmenama i dopuni Pravilnika o potvrdama o obučenosti i sertifikatima osoblja koje obavlja pregled obezbeđivanja i centrima za obuku vazduhoplovnog osoblja u oblasti obezbeđivanja u vazduhoplovstvu i Pravilnik o zabrani ili ograničenju letenja avio-prevozilaca iz trećih država. Navedeni propisi stupaju na snagu 18. januara, izuzev Pravilnika o bespilotnim vazduhoplovima, koji stupa na snagu 15. februara.   
Vesti sa sajta

Direktorat organizuje osnovnu obuku iz vazduhoplovne medicine

Sreda, 27.11.2019.
Direktorat organizuje osnovnu obuku iz vazduhoplovne medicine

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije (DCV RS) po prvi put organizuje Osnovnu obuku iz vazduhoplovne medicine - Basic course in aviation medicine, koja će se održati u DCV RS u periodu od 02.12. - 07.12.2019.

Obuka je namenjena lekarima koji su zainteresovani za vazduhoplovnu medicinu i sticanje prava ovlašćenog lekara radi obavljanja pregleda vazduhoplovnog osoblja za: klasu 2 (dozvola  privatnog pilota, pilota jedrilice, pilota balona, paraglajdera, padobranca), LAPL (dozvola pilota lakih vazduhoplova) i SS (kabinsko osoblje).

Program  obuke  propisan je  regulativom  Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA).

Uzimajući u obzir da je do sada postojala mogućnost prisustva istim obukama samo u inostranstvu za koje je potrebno izdvojiti značajna finansijska sredstva, DCV RS kao organizator obuke je u cilju promocije bezbednosti vazdušnog saobraćaja i dostupnosti obuke zainteresovanim lekarima iz naše zemlje, omogućio besplatno učešće za sve učesnike što je od velikog značaja.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije će nastaviti sa edukacijama lekara, jer je prepoznata važnost profesionalnog usavršavanja  u cilju povećanja bezbednosti vazdušnog saobraćaja.


Nazad na ostale vesti