Direktorat je doneo odluke o produženju roka važenja ovlašćenja upisanih u sertifikat osoblja obezbeđivanja i produženju roka važenja odgovornih rukovodilaca za obezbeđivanje u vazduhoplovstvu. Više informacija u delu sajta Obezbeđivanje/Obaveštenja i zahteviVlada Republike Srbije 08.05.2020. godine donela je zaključak kojim preporučuje avio-prevoziocima da zbog otkazanih letova usled vanrednih okolnosti putnicima izdaju vaučer na osnovu koga će moći da ostvare svoja prava. Više informacija u delu ObaveštenjaSmernice o očuvanju mentalnog zdravlja vazduhoplovnog osoblja koje je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS, možete pročitati u delu ObaveštenjaPovodom situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 Evropska komisija objavila je dokument gde se navodi da će odštetni zahtevi putnika biti tretirani u skladu sa vanrednom situacijom, koja oslobađa prevozioca obaveze isplate štete putnicima. Više informacija u delu ObaveštenjaDirektorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija  
Vesti sa sajta

Doneta evropska regulativa o upotrebi bespilotnih vazduhoplova

Petak, 24.05.2019.
Doneta evropska regulativa o upotrebi bespilotnih vazduhoplova

Evropska Komisija je 24.maja 2019. godine usvojila pravila za bezbednu, i održivu upotrebu bespilotnih vazduhoplova, koja se odnose na operatere bespilotnih vazduhoplova bilo da su u pitanju amateri ili profesionalci što će vazduhoplovstvo u Evropi učiniti još kompetetivnijim, a oblast bespilotnih vazduhoplova uređenom. Ovaj propis će zameniti dosadašnje nacionalne propise država članica EU u ovom domenu. Više o predmetnom propisu možete pročitati prateći ovaj link.

Rešenja ponuđena u ovom propisu su veoma slična našem važećem Pravilniku o bespilotnim vazduhoplovima uzimajući u obzir zastupljenost određenih vrsta bespilotnih vazduhoplova u našem vazdušnom prostoru. Sledeći koraci su na Evropskoj agenciji za bezbednost vazdušnog saobraćaja da objavi smernice za primenu ovog propisa i tzv. standardne scenarije korišćenja bespilotnih vazduhoplova, dok su sledeći koraci Evropske Komisije su preispitivanje postojećih pravila i razvoj pravila za stvaranje UTM ekosistema.


Nazad na ostale vesti