Vlada Republike Srbije 08.05.2020. godine donela je zaključak kojim preporučuje avio-prevoziocima da zbog otkazanih letova usled vanrednih okolnosti putnicima izdaju vaučer na osnovu koga će moći da ostvare svoja prava. Više informacija u delu ObaveštenjaSmernice o očuvanju mentalnog zdravlja vazduhoplovnog osoblja koje je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS, možete pročitati u delu ObaveštenjaPovodom situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 Evropska komisija objavila je dokument gde se navodi da će odštetni zahtevi putnika biti tretirani u skladu sa vanrednom situacijom, koja oslobađa prevozioca obaveze isplate štete putnicima. Više informacija u delu ObaveštenjaDirektorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije 13. aprila 2020. godine izdao je Bezbednosnu naredbu 03/2020, koja se odnosi na domaće i strane operatere koji obavljaju međunarodni vanredni avio-prevoz, domaće i strane operatere koji obavljaju nekomercijalno letenje u međunarodnom avio-prevozu, u cilju sprečavanja, širenja i suzbijanja COVID-19Direktorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija 10. januara 2020. godine u "Službenom glasniku RS" objavljeni su Pravilnik o bespilotnim vazduhoplovima, Pravilnik o izmenama i dopuni Pravilnika o potvrdama o obučenosti i sertifikatima osoblja koje obavlja pregled obezbeđivanja i centrima za obuku vazduhoplovnog osoblja u oblasti obezbeđivanja u vazduhoplovstvu i Pravilnik o zabrani ili ograničenju letenja avio-prevozilaca iz trećih država. Navedeni propisi stupaju na snagu 18. januara, izuzev Pravilnika o bespilotnim vazduhoplovima, koji stupa na snagu 15. februara.   
Vesti sa sajta

Otvoren helidrom Vojno-medicinske akademije

Četvrtak, 03.01.2019.
Otvoren helidrom Vojno-medicinske akademije

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije Mirjana Čizmarov načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović i komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Duško Žarković prisustvovali su u četvrtak 3. januara otvaranju novog helidroma Vojno-medicinske akademije u Beogradu.

Nakon obilaska novoizgrađenog objekta i informisanja o izvedenim radovima na infrastrukturnom uređenju helidroma VMA, ministar Vulin je zahvalio direktorki Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije Mirjani Čizmarov na velikoj donaciji u iznosu od 25 miliona dinara, dodajući da su sva sredstva za infrastrukturne radove na helidromu obezbeđena iz donacije, a ne iz budžeta.

- Čast mi je i zadovoljstvo što mogu da zahvalim direktorki Čizmarov i zato što razume i zato što je prepoznala potrebu da se pomogne pacijentima VMA, kao i svakom našem građaninu, ali i Vojsci Srbije. Pozivam i ostale socijalno-odgovorne subjekte u ovoj zemlji da uvek razmišljaju o tome da mogu i treba da pomognu svojoj Vojsci, jer tako će pomoći i svojoj državi. Helidrom je otvoren, on je u funkciji i nadajmo se da ćemo ga uvek koristiti u mirnodopske svrhe i uvek za dobro, ali on je tu 24 časa na raspolaganju svim građanima naše zemlje, ne samo pripadnicima Vojske – poručio je ministar Vulin.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva, Ministarstvo odbrane i Vojno medicinska akademija ovim su napravili još jedan korak uspešne saradnje u oblasti koja se odnosi na unapređenje infrastrukturnih objekata koji će služiti za otpremu i zbrinjavanje povređenih i bolesnih u čitavoj Srbiji.

 

Nazad na ostale vesti