Vlada Republike Srbije 08.05.2020. godine donela je zaključak kojim preporučuje avio-prevoziocima da zbog otkazanih letova usled vanrednih okolnosti putnicima izdaju vaučer na osnovu koga će moći da ostvare svoja prava. Više informacija u delu ObaveštenjaSmernice o očuvanju mentalnog zdravlja vazduhoplovnog osoblja koje je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS, možete pročitati u delu ObaveštenjaPovodom situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 Evropska komisija objavila je dokument gde se navodi da će odštetni zahtevi putnika biti tretirani u skladu sa vanrednom situacijom, koja oslobađa prevozioca obaveze isplate štete putnicima. Više informacija u delu ObaveštenjaDirektorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija  
Vesti sa sajta

Implementiran sporazum o zajedničkom vazdušnom prostoru

Sreda, 28.02.2018.
Implementiran sporazum o zajedničkom vazdušnom prostoru

Inicijativa „Slobodno korišćenje ruta u zajedničkom vazdušnom prostoru jugoistočne Evrope” (SECSI FRA) je uspešno implementirana 01. februara 2018. godine, uz podršku Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije.

Prošlo je manje od godinu dana nakon što su kontrole letenja Austrije, BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore i Slovenije potpisale memorandum o saradnji, sa ciljem implementacije inicijative slobodnog korišćenja ruta u zajedničkom vazdušnom prostoru jugoistočne Evrope – South East Common Sky Initiative Free Route Airspace (SECSI FRA).
 
Ova saradnja dovešće do stvaranja jednog od najvećih međunarodnih prostora slobodnog korišćenja vazdušnih ruta u Evropi i predstavlja značajan korak ka uspostavljanju zajedničkog Evropskog slobodnog korišćenja ruta (FRA) do 2022.godine.
 
Inicijativa SECSI FRA pruža korisnicima vazdušnog prostora duž jugoistočne ose značajne prednosti po pitanju izbora najkraćih ruta između centralne Evrope i turističkih destinacija Grčke, Egipta i Turske. Prednosti primene SECSI FRA inicijative su značajne. Omogućavanjem planiranja i letenja direktnim (najkraćim) putanjama, na dnevnom nivou skraćuju se rastojanja do 1940 NM (nautičkih milja), čime se postižu uštede procenjene na 285 minuta u vremenu trajanja leta, smanjenje potrošnje goriva za 8 000 kilograma i smanjenje emisije CO2 (ugljen dioksida) za oko 25 500 kilograma.
 
Od SECSI FRA se očekuje da avio kompanijama donese uštede od oko 600-700.000 NM u pogledu putanja letenja na godišnjem nivou. Ona će pružiti još više raspoloživih opcija prilikom izbora željenih putanja korisnika.

Nazad na ostale vesti