Vlada Republike Srbije 08.05.2020. godine donela je zaključak kojim preporučuje avio-prevoziocima da zbog otkazanih letova usled vanrednih okolnosti putnicima izdaju vaučer na osnovu koga će moći da ostvare svoja prava. Više informacija u delu ObaveštenjaSmernice o očuvanju mentalnog zdravlja vazduhoplovnog osoblja koje je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS, možete pročitati u delu ObaveštenjaPovodom situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 Evropska komisija objavila je dokument gde se navodi da će odštetni zahtevi putnika biti tretirani u skladu sa vanrednom situacijom, koja oslobađa prevozioca obaveze isplate štete putnicima. Više informacija u delu ObaveštenjaDirektorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija  
Vesti sa sajta

Sertifikovano 186 lica u vazduhoplovnoj industriji

Utorak, 13.02.2018.
Sertifikovano 186 lica u vazduhoplovnoj industriji

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije sertifikovao je u poslednjih godinu dana u oblasti obezbeđivanja u vazduhoplovstvu 186 zaposlenih u vazduhoplovnoj industriji na teritoriji Republike Srbije.

Na osnovu Nacionalnog programa za obezbeđivanje u vazduhoplovstvu i Pravilnika o potvrdama o obučenosti i sertifikatima osoblja koje obavlja pregled obezbeđivanja i centrima za obuku vazduhoplovnog osoblja u oblasti obezbeđivanja u vazduhoplovstvu u poslednjih godinu dana izvršeno je nekoliko provera znanja, sposobnosti i veština za sticanje sertifikata u oblasti obezbeđivanja u vazduhoplovstvu.
 
Za proveru znanja  u oblasti „Instruktor obuke u obezbeđivanju u vazduhoplovstvu“ prijavilo se 12 kandidata i svi kandidati su stekli odgovarajuća ovlašćenja za obavljanje obuke.
 
Obavljena je poslednja sertifikacija lica koja obavljaju pregled obezbeđivanja na aerodromu. Odgovarajuće ovlašćenje dobilo je 117 zaposlenih sa Aerodroma „Nikola Tesla“ – Beograd i 29 zaposlenih u JP „Aerodrom Niš“ – Niš.
 
Prvi put je obavljena i sertifikacija odgovornih rukovodilaca za obezbeđivanje u vazduhoplovstvu. Za sertifikaciju se prijavilo 28 vazduhoplovnih subjekata, čija je obaveza da imenuju odgovornog rukovodioca za obezbeđivanje u vazduhoplovstvu. Svi prijavljeni kandidati su stekli sertifikat „Odgovorni rukovodilac za obezbeđivanje u vazduhoplovstvu“.

Nazad na ostale vesti