Vlada Republike Srbije 08.05.2020. godine donela je zaključak kojim preporučuje avio-prevoziocima da zbog otkazanih letova usled vanrednih okolnosti putnicima izdaju vaučer na osnovu koga će moći da ostvare svoja prava. Više informacija u delu ObaveštenjaSmernice o očuvanju mentalnog zdravlja vazduhoplovnog osoblja koje je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS, možete pročitati u delu ObaveštenjaPovodom situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 Evropska komisija objavila je dokument gde se navodi da će odštetni zahtevi putnika biti tretirani u skladu sa vanrednom situacijom, koja oslobađa prevozioca obaveze isplate štete putnicima. Više informacija u delu ObaveštenjaDirektorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija  
Vesti sa sajta

Evropska komisija u poseti Direktoratu

Četvrtak, 14.12.2017.
Evropska komisija u poseti Direktoratu

Evropska komisija u poseti Direktoratu

 

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije je u periodu od 11. do 13. decembra 2017. godine bio domaćin ekspertskom timu Evropske komisije.

Svrha posete Evropske komisije bila je procena primene Multilateralnog sporazuma o uspostavljanju jedinstvenog evropskog vazduhoplovnog područja (ESAA sporazum) u Republici Srbiji.

ESAA sporazum ima za cilj širenje zajedničkog vazduhoplovnog područja na prostor jugoistočne Evrope radi potpune integracije u jedinstveno evropsko vazduhoplovno tržište.

Sastanak je imao poseban značaj i zbog toga što je Republika Srbija prva država koju je ekspertski tim Evropske komisije posetio posle stupanja na snagu ESAA sporazuma, 1. decembra 2017. godine.

Prilikom posete procenjen je napredak u primeni propisa u oblasti civilnog vazduhoplovstva i  propisa iz oblasti povezanih sa civilnim vazduhoplovstvom (turizam, radni odnosi, osiguranje, odgovornost za štetu, zaštita potrošača, zaštita životne sredine).

Osim predstavnika Direktorata civilnog vazduhoplovstva u radu su učestvovali i predstavnici Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva za evropske integracije, Ministarstva pravde, Ministarstva za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Narodne banke Srbije, Komisije za zaštitu konkurencije, Komisije za kontrolu državne pomoći, Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju, Aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd, Air Serbia-e i SMATSA- e.

Kao rezultat posete, predstavnici Evropske komisije su pohvalili izuzetne napore koje je Republika Srbija, a posebno Direktorat civilnog vazduhoplovstva, uložila u primenu  ESAA sporazuma i potvrdili značajan napredak koji je postignut u periodu od poslednje posete.

 

 


Nazad na ostale vesti