Vlada Republike Srbije 08.05.2020. godine donela je zaključak kojim preporučuje avio-prevoziocima da zbog otkazanih letova usled vanrednih okolnosti putnicima izdaju vaučer na osnovu koga će moći da ostvare svoja prava. Više informacija u delu ObaveštenjaSmernice o očuvanju mentalnog zdravlja vazduhoplovnog osoblja koje je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS, možete pročitati u delu ObaveštenjaPovodom situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 Evropska komisija objavila je dokument gde se navodi da će odštetni zahtevi putnika biti tretirani u skladu sa vanrednom situacijom, koja oslobađa prevozioca obaveze isplate štete putnicima. Više informacija u delu ObaveštenjaDirektorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija  
Vesti sa sajta

Proslavljen Međunarodni dan civilnog vazduhoplovstva

Utorak, 12.12.2017.
Proslavljen Međunarodni dan civilnog vazduhoplovstva

Proslavljen Međunarodni dan civilnog vazduhoplovstva

 
Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije obeležio je Međunarodni dan civilnog vazduhoplovstva prigodnom proslavom i koktelom u Svečanoj Sali Skupštine grada Beograda, u prisustvu nekoliko stotina vazduhoplovaca i prijatelja vazduhoplovstva.
ICAO (Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva) je ustanovila 7. decembra za Međunarodni dan civlnog vazduhoplovstva 1994. godine prilikom obeležavanja 50 godina od usvajanja Čikaške konvencije.
Ciljevi obeležavanja Međunarodnog dana civilnog vazduhoplovstva su stvaranje i održavanje svesti o značaju najbezbednijeg, najbržeg i najpraktičnijeg vida transporta, promovisanje značaja avijacije i njen uticaj na društveni i ekonomski razvoj planete.
- Vazdušni saobraćaj direktno stvara 8,5 miliona radnih mesta širom sveta i oko 700 milijardi dolara globalnog BDP-a. Imajući u vidu povezanost sa drugim sektorima ekonomije, civilno vazduhoplovstvo generiše 3,5 posto kompletnog globalnog bruto društvenog proizvoda, odnosno 2.400 milijardi dolara, zapošljavajući preko 58 miliona ljudi. Jedno radno mesto u civilnom vazduhoplovstvu u proseku je 3,8 puta ekonomski produktivnije od radnih mesta u drugim oblastima – kazala je između ostalog direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, Mirjana Čizmarov i dodala – Procene su da će u narednih 15 godina industrija međunarodnog civilnog vazduhoplovstva rasti u proseku 5% godišnje, što je dvostruko brže od globalne svetske ekonomije. U budućnosti ima mesta samo za najbolje, a u budućnosti civilnog vazduhoplovstva za najbolje među najboljima. Obeležavajući Međunarodni dan civilnog vazduhoplovstva na ovakav način Republika Srbija pokazuje svoju rešenost da bude deo te budućnosti.

Nazad na ostale vesti