Obaveštenje u vezi sa obavljanjem bezbednosne provere je postavljeno u delu Obezbeđivanje / Obaveštenja i zahtevi  Usvojene izmene i dopune Zakona o vazdušnom saobraćaju, više o tome možete videti na http://cad.gov.rs/strana/16551  Skraćen postupak pribavljanja saglasnosti za upis vazduhoplova čiji je vlasnik ili korisnik strano fizičko ili pravno lice. Detaljno o tome na www.cad.gov.rs/plovidbenost/obrasci   Objavljeno Uputsvo za implementaciju Urebe(EU) 2016/539 (PBN). Više o tome na www.cad.gov.rs/Vazduhoplovno osoblje/Letačko osoblje/Pravilnici.  Od 01. jula 2018. godine Republička administrativna taksa iznosi 840,00 RSD. 
Vesti sa sajta

Uspešno izvedena vežba „SAREX 39-17“

Ponedeljak, 02.10.2017.
Uspešno izvedena vežba „SAREX 39-17“

Uspešno izvedena vežba „SAREX 39-17“

Direktorat civilnog vazduhoplovstva, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo zdravlja uspešno su realizovali vežbu traganja i spasavanja "SAREX 39-17" koja je imala za cilj da testira sadejstvo civilnih i vojnih snaga na dežurstvu u misiji reagovanja na udes civilnog vazduhoplova na teritoriji Srbije.

 U vežbi su učestvovali Spasilačko koordinacioni centar DCV-a na Aerodromu „Nikola Tesla”, 98. vazduhoplovna brigada sa svojim helikopterskim jedinicama - 714. eskadrilom iz Kraljeva i 119. eskadrilom iz Niša, kao i Klinički centar grada Niša.

Prema scenariju vežbe vazduhoplov koji je doživeo udes u reonu Sjenice emitovao je signal za slučaj opasnosti koji je Spasilačko kordinacioni centar DCV-a preneo Operativnom centru RV i PVO koji je zatim aktivirao dežurne snage za traganje i spasavanje RV i PVO na aerodromu Niš i na aerodromu Kraljevo. Helikopter Gazela sa aerodroma Kraljevo imao je zadatak da locira predajnik letelice čije su tačne koordinate prenete radio-vezom helikopteru Mi-8 koji je uz pomoć ekipe Kliničkog centra iz Niša pronašao i hitno prevezao povređene nazad na aerodrom Niš. Sanitet službe za Urgentnu medicinu je zatim izvršio prihvat povređenih i prevezao ih u Klinički centar čime je vežba zvanično i okončana.

 Vežba je u potpunosti uspela a ostvarena vremena, postupci i praktično izvođenje svih scenarija podrobno će biti analizirani kako iz ugla rukovodioca vežbe, tako i učesnika. 

 Cilj Direktorata civilnog vazduhoplovstva je da kroz vežbe kao što je ova proveri ali pre svega edukuje i unapredi sve civilne i vojne snage deklarisane za traganje i spasavanje u civilnom vazduhoplovstvu radi što efikasnije saradnje i učinka.


Nazad na ostale vesti