Vlada Republike Srbije 08.05.2020. godine donela je zaključak kojim preporučuje avio-prevoziocima da zbog otkazanih letova usled vanrednih okolnosti putnicima izdaju vaučer na osnovu koga će moći da ostvare svoja prava. Više informacija u delu ObaveštenjaSmernice o očuvanju mentalnog zdravlja vazduhoplovnog osoblja koje je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS, možete pročitati u delu ObaveštenjaPovodom situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 Evropska komisija objavila je dokument gde se navodi da će odštetni zahtevi putnika biti tretirani u skladu sa vanrednom situacijom, koja oslobađa prevozioca obaveze isplate štete putnicima. Više informacija u delu ObaveštenjaDirektorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija  
Vesti sa sajta

Uspešno izvedena vežba „SAREX 39-17“

Ponedeljak, 02.10.2017.
Uspešno izvedena vežba „SAREX 39-17“

Uspešno izvedena vežba „SAREX 39-17“

Direktorat civilnog vazduhoplovstva, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo zdravlja uspešno su realizovali vežbu traganja i spasavanja "SAREX 39-17" koja je imala za cilj da testira sadejstvo civilnih i vojnih snaga na dežurstvu u misiji reagovanja na udes civilnog vazduhoplova na teritoriji Srbije.

 U vežbi su učestvovali Spasilačko koordinacioni centar DCV-a na Aerodromu „Nikola Tesla”, 98. vazduhoplovna brigada sa svojim helikopterskim jedinicama - 714. eskadrilom iz Kraljeva i 119. eskadrilom iz Niša, kao i Klinički centar grada Niša.

Prema scenariju vežbe vazduhoplov koji je doživeo udes u reonu Sjenice emitovao je signal za slučaj opasnosti koji je Spasilačko kordinacioni centar DCV-a preneo Operativnom centru RV i PVO koji je zatim aktivirao dežurne snage za traganje i spasavanje RV i PVO na aerodromu Niš i na aerodromu Kraljevo. Helikopter Gazela sa aerodroma Kraljevo imao je zadatak da locira predajnik letelice čije su tačne koordinate prenete radio-vezom helikopteru Mi-8 koji je uz pomoć ekipe Kliničkog centra iz Niša pronašao i hitno prevezao povređene nazad na aerodrom Niš. Sanitet službe za Urgentnu medicinu je zatim izvršio prihvat povređenih i prevezao ih u Klinički centar čime je vežba zvanično i okončana.

 Vežba je u potpunosti uspela a ostvarena vremena, postupci i praktično izvođenje svih scenarija podrobno će biti analizirani kako iz ugla rukovodioca vežbe, tako i učesnika. 

 Cilj Direktorata civilnog vazduhoplovstva je da kroz vežbe kao što je ova proveri ali pre svega edukuje i unapredi sve civilne i vojne snage deklarisane za traganje i spasavanje u civilnom vazduhoplovstvu radi što efikasnije saradnje i učinka.


Nazad na ostale vesti