Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije 17. marta 2020. godine izdao je Bezbednosnu naredbu 01/2020, koja se odnosi na domaće i strane operatere koji obavljaju međunarodni vanredni avio-prevoz, domaće i strane operatere koji obavljaju nekomercijalno letenje u međunarodnom avio-prevozu, u cilju sprečavanja, širenja i suzbijanja COVID-19Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije 12. marta 2020. godine izdao je Operativno obaveštenje u cilju zaštite, koje nalaže svim operaterima koji obavljaju javni avio-prevoz, da obezbede dovoljnu količinu sredstava za dezinfekciju, a sve u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19 Direktorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija 10. januara 2020. godine u "Službenom glasniku RS" objavljeni su Pravilnik o bespilotnim vazduhoplovima, Pravilnik o izmenama i dopuni Pravilnika o potvrdama o obučenosti i sertifikatima osoblja koje obavlja pregled obezbeđivanja i centrima za obuku vazduhoplovnog osoblja u oblasti obezbeđivanja u vazduhoplovstvu i Pravilnik o zabrani ili ograničenju letenja avio-prevozilaca iz trećih država. Navedeni propisi stupaju na snagu 18. januara, izuzev Pravilnika o bespilotnim vazduhoplovima, koji stupa na snagu 15. februara.   
Vesti sa sajta

Direktorat uručio sertifikat Aerodromu „Nikola Tesla“

Petak, 28.07.2017.
Direktorat uručio sertifikat Aerodromu „Nikola Tesla“

Direktorat uručio sertifikat Aerodromu „Nikola Tesla“

 

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije uručio je sertifikat aerodroma Aerodromu „Nikola Tesla“, u prostorijama Direktorata i u prisustvu potpredsednice Vlade Republike Srbije i ministarke građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović.

Sertifikat je v.d. generalnog direktora Aerodroma „Nikola Tesla“ Saši Vlaisavljeviću uručila direktorka Direktorata Mirjana Čizmarov.

-          Evropska komisija je u februaru 2014. godine usvojila Uredbu Komisije o utvrđivanju zahteva i administrativnih procedura u vezi sa aerodromima. Osnovni cilj Uredbe je postizanje najviših bezbednosnih standrada na aerodromima širom EU kroz primenu jedinstvenih standarda i preporučene prakse, kao i primenom iskustava i najsavremenijih naučnih i tehnoloških dostignuća u oblasti aerodroma. Navedenom Uredbom utvrđeni su detaljni zahtevi koje moraju da ispunjavaju kako operateri Aerodroma tako i nadležne vazduhoplovne vlasti koje sprovode sertifikaciju i kontinuirani nadzor operatera aerodroma. Uredba predviđa veliki broj novih operativnih, organizacionih i tehničkih zahteva – istakla je , između ostalog, Mirjana Čizmarov.

Aerodrom „Nikola Tesla“ je 1.juna 2017. godine uputio zahtev za izdavanje sertifikata nakon čega je oformljen tim za sprovođenje osnovne provere Aerodroma.

-          U izveštaju o proveri konstatovano je da aerodrom i operater aerodroma ispunjavaju uslove za izdavanje sertifikata. Postupak sertifikacije je završen 21.jula donošenjem rešenja o izdavanju sertifikata. Želim da i ovom prilikom čestitam aerodromu „Nikola Tesla“ na ispunjenju svih evropskih standarda i da istaknem da samo 25 odsto aerodroma u Evropi u svom vlasništvu ima ovaj serrtifikat, što je još jedan dokaz da vazduhoplovstvo u Srbiji ispunjava najviše međunarodne bezbednosne standarde – zaključila je Čizmarov.


Nazad na ostale vesti