Direktorat je doneo odluke o produženju roka važenja ovlašćenja upisanih u sertifikat osoblja obezbeđivanja i produženju roka važenja odgovornih rukovodilaca za obezbeđivanje u vazduhoplovstvu. Više informacija u delu sajta Obezbeđivanje/Obaveštenja i zahteviVlada Republike Srbije 08.05.2020. godine donela je zaključak kojim preporučuje avio-prevoziocima da zbog otkazanih letova usled vanrednih okolnosti putnicima izdaju vaučer na osnovu koga će moći da ostvare svoja prava. Više informacija u delu ObaveštenjaSmernice o očuvanju mentalnog zdravlja vazduhoplovnog osoblja koje je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS, možete pročitati u delu ObaveštenjaPovodom situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 Evropska komisija objavila je dokument gde se navodi da će odštetni zahtevi putnika biti tretirani u skladu sa vanrednom situacijom, koja oslobađa prevozioca obaveze isplate štete putnicima. Više informacija u delu ObaveštenjaDirektorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija  
Vesti sa sajta

Direktorat uručio sertifikat Aerodromu „Nikola Tesla“

Petak, 28.07.2017.
Direktorat uručio sertifikat Aerodromu „Nikola Tesla“

Direktorat uručio sertifikat Aerodromu „Nikola Tesla“

 

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije uručio je sertifikat aerodroma Aerodromu „Nikola Tesla“, u prostorijama Direktorata i u prisustvu potpredsednice Vlade Republike Srbije i ministarke građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović.

Sertifikat je v.d. generalnog direktora Aerodroma „Nikola Tesla“ Saši Vlaisavljeviću uručila direktorka Direktorata Mirjana Čizmarov.

-          Evropska komisija je u februaru 2014. godine usvojila Uredbu Komisije o utvrđivanju zahteva i administrativnih procedura u vezi sa aerodromima. Osnovni cilj Uredbe je postizanje najviših bezbednosnih standrada na aerodromima širom EU kroz primenu jedinstvenih standarda i preporučene prakse, kao i primenom iskustava i najsavremenijih naučnih i tehnoloških dostignuća u oblasti aerodroma. Navedenom Uredbom utvrđeni su detaljni zahtevi koje moraju da ispunjavaju kako operateri Aerodroma tako i nadležne vazduhoplovne vlasti koje sprovode sertifikaciju i kontinuirani nadzor operatera aerodroma. Uredba predviđa veliki broj novih operativnih, organizacionih i tehničkih zahteva – istakla je , između ostalog, Mirjana Čizmarov.

Aerodrom „Nikola Tesla“ je 1.juna 2017. godine uputio zahtev za izdavanje sertifikata nakon čega je oformljen tim za sprovođenje osnovne provere Aerodroma.

-          U izveštaju o proveri konstatovano je da aerodrom i operater aerodroma ispunjavaju uslove za izdavanje sertifikata. Postupak sertifikacije je završen 21.jula donošenjem rešenja o izdavanju sertifikata. Želim da i ovom prilikom čestitam aerodromu „Nikola Tesla“ na ispunjenju svih evropskih standarda i da istaknem da samo 25 odsto aerodroma u Evropi u svom vlasništvu ima ovaj serrtifikat, što je još jedan dokaz da vazduhoplovstvo u Srbiji ispunjava najviše međunarodne bezbednosne standarde – zaključila je Čizmarov.


Nazad na ostale vesti