Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije 17. marta 2020. godine izdao je Bezbednosnu naredbu 01/2020, koja se odnosi na domaće i strane operatere koji obavljaju međunarodni vanredni avio-prevoz, domaće i strane operatere koji obavljaju nekomercijalno letenje u međunarodnom avio-prevozu, u cilju sprečavanja, širenja i suzbijanja COVID-19Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije 12. marta 2020. godine izdao je Operativno obaveštenje u cilju zaštite, koje nalaže svim operaterima koji obavljaju javni avio-prevoz, da obezbede dovoljnu količinu sredstava za dezinfekciju, a sve u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19 Direktorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija 10. januara 2020. godine u "Službenom glasniku RS" objavljeni su Pravilnik o bespilotnim vazduhoplovima, Pravilnik o izmenama i dopuni Pravilnika o potvrdama o obučenosti i sertifikatima osoblja koje obavlja pregled obezbeđivanja i centrima za obuku vazduhoplovnog osoblja u oblasti obezbeđivanja u vazduhoplovstvu i Pravilnik o zabrani ili ograničenju letenja avio-prevozilaca iz trećih država. Navedeni propisi stupaju na snagu 18. januara, izuzev Pravilnika o bespilotnim vazduhoplovima, koji stupa na snagu 15. februara.   
Vesti sa sajta

Održan treći sastanak Regionalnog komiteta za traganje i spasavanje

Utorak, 11.07.2017.
Održan treći sastanak Regionalnog komiteta za traganje i spasavanje

Održan treći sastanak Regionalnog komiteta za traganje i spasavanje

 
 
U Beogradu je  održan treći sastanak Regionalnog komiteta za traganje i spasavanje u civilnom vazduhoplovstvu na kome su učestvovali eksperti iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Slovačke, Slovenije, Srbije i Crne Gore, kao i predstavnici EUROCONTROLA-a. Učesnica su predstavili rezultate rada tri radne grupe formirane u okviru ovog tela, otvorivši pri tom brojne teme koje se tiču traganja i spasavanja u njihovim zemljama, ali i međunarodne saradnje u ovoj oblasti.
Najviše vremena tokom dvodnevnog zasedanja Komiteta posvećeno je radu na Nacrtu prekograničnog međudržavnog multilateralnog sporazuma o saradnji u oblasti traganja i spasavanja, koji bi trebalo da omogući neposrednu razmenu informacija i saradnju na gotovo celokupnoj teritoriji Jugoistočne Evrope. 
Podržan je predlog Srbije da se tokom 2018. godine organizuju dodatne obuke u skladu sa potrebama regiona, kao I  da se u tom smislu iskoriste dostupni fondovi Evropske Unije. 
Konstatovano je da je Komitet za kratko vreme postao najveći stalni forum o traganju i spasavanju u Evropi.
Tokom dvodnevnog sastanka predstavljen je i novi logo Komiteta, izneti su predlozi za zajedičko učešće ekperata na međunarodnim konferencijama a Republika Srbija je pozvana da pokrene postupak registracije Memoranduma o osnivanju Komiteta kod ICAO.
Prva sednica Upravnog odbora Regionalnog Komiteta će biti održana u Beogradu 9. novembra 2017. godine. Na navedenoj sednici, na kojoj se očekuje učešće najviših predstavnika vazduhoplovnih vlasti i organizacija zaduženih za traganje i spasavanje iz regiona, kao i prisustvo direktora Eurokontrola i ICAO kancelarije za Evropu i Severni Atlantik, Slovačka će preuzeti predsedavanje od Srbije za 2018.godinu.
 

Nazad na ostale vesti