Direktorat je doneo odluke o produženju roka važenja ovlašćenja upisanih u sertifikat osoblja obezbeđivanja i produženju roka važenja odgovornih rukovodilaca za obezbeđivanje u vazduhoplovstvu. Više informacija u delu sajta Obezbeđivanje/Obaveštenja i zahteviVlada Republike Srbije 08.05.2020. godine donela je zaključak kojim preporučuje avio-prevoziocima da zbog otkazanih letova usled vanrednih okolnosti putnicima izdaju vaučer na osnovu koga će moći da ostvare svoja prava. Više informacija u delu ObaveštenjaSmernice o očuvanju mentalnog zdravlja vazduhoplovnog osoblja koje je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS, možete pročitati u delu ObaveštenjaPovodom situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 Evropska komisija objavila je dokument gde se navodi da će odštetni zahtevi putnika biti tretirani u skladu sa vanrednom situacijom, koja oslobađa prevozioca obaveze isplate štete putnicima. Više informacija u delu ObaveštenjaDirektorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija  
Vesti sa sajta

Važno upozorenje za sve operatere, centre za obuku vazduhoplovnog osoblja i vlasnike vazduhoplova

Utorak, 27.06.2017.
Važno upozorenje za sve operatere, centre za obuku vazduhoplovnog osoblja i vlasnike vazduhoplova

Važno upozorenje za sve operatere, centre za obuku vazduhoplovnog osoblja i vlasnike vazduhoplova
 
Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije je, u cilju obezbeđivanja potrebnog nivoa bezbednosti u vazduhoplovstvu, ukazao na sledeće činjenice subjektima generalne avijacije a vezano za otezane uslove letenja usled velikih vrućina:
       " Visoke temperature utiču na performanse vazduhoplova tako što ih značajno smanjuju. Topao vazduh je manje gustine, što bitno utiče na snagu motora, kao i na aerodinamičke mogućnosti vazduhoplova. Povećava se potrebna dužina za poletanje i smanjuju se performanse penjanja, te i najobičnije prepreke, poput brda, kule, drveta mogu predstavljati problem prilikom nadvišavanja.
        Savetuje se da se u najtoplijem delu dana, u periodu od 10.00-17.00 časova, izbegavaju ili značajno umanje vazduhoplovne aktivnosti. Aktivnosti koje se obavljaju u pomenutom periodu, potrebno je izvoditi sa povećanim stepenom bezbednosti, uzimajući u obzir da se ljudske mogućnosti kao i performanse vazduhoplova i motora značajno smanjuju sa povećanjem temperature. "
 

Nazad na ostale vesti