Obaveštenje u vezi sa obavljanjem bezbednosne provere je postavljeno u delu Obezbeđivanje / Obaveštenja i zahtevi  Usvojene izmene i dopune Zakona o vazdušnom saobraćaju, više o tome možete videti na http://cad.gov.rs/strana/16551  Skraćen postupak pribavljanja saglasnosti za upis vazduhoplova čiji je vlasnik ili korisnik strano fizičko ili pravno lice. Detaljno o tome na www.cad.gov.rs/plovidbenost/obrasci   Objavljeno Uputsvo za implementaciju Urebe(EU) 2016/539 (PBN). Više o tome na www.cad.gov.rs/Vazduhoplovno osoblje/Letačko osoblje/Pravilnici.  Od 01. jula 2018. godine Republička administrativna taksa iznosi 840,00 RSD. 
Vesti sa sajta

Mihajlovićeva i Ki: Oblast vazdušnog saobraćaja uređena po najvišim evropskim standardima

Utorak, 22.11.2016.
Mihajlovićeva i Ki: Oblast vazdušnog saobraćaja uređena po najvišim evropskim standardima

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa Patrikom Kijem, direktorom Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA), koji je čestitao Mihajlovićevoj na posvećenosti Vlade razvoju vazdušnog saobraćaja.
 
“Čestitam vam na posvećenosti razvoju vazdušnog sektora i ostvarenim rezultatima”, rekao je Ki, koji je pohvalio dosadašnju saradnju Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja sa srpskim partnerima.
 
 
Potpredsednica Vlade je rekla da je ponosna što je sektor vazdušnog saobraćaja uređen po najvišim evropskim i svetskim standardima. “Kad je ova oblast u pitanju, Srbija je već deo Evropske unije”, naglasila je Mihajlovićeva.
 
Ki je istakao da razvoj avio-kompanija mora da prati odgovarajuća infrastruktura, koja podrazumeva ne samo aerodrome, već i odgovarajuće standarde i procedure i stalno unapređenje bezbednosti saobraćajne infrastrukture, uključujući smanjenje rizika od sajber-napada.
 
Na sastanku, kojem je prisustvovala i direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva, Mirjana Čizmarov, bilo je reči i o potencijalima za razvoj srpske avio-industrije i njenom pozicioniranju na svetskom tržištu. 
 
 
EASA je nadležna za sve segmente bezbednosti vazdušnog saobraćaja, uključujući bezbednost plovidbe, aerodroma, saobraćaja i licenciranja. U svom članstvu ima 32 države, uključujući sve države članice EU, Švajcarsku, Norvešku, Lihtenštajn i Island, dok Srbija od 2007. ima status posmatrača. 
 
EASA od 2009. proverava usaglašenost srpskih propisa sa regulativom EU u oblasti vazdušnog saobraćaja. Dosadašnje inspekcije potvrdile su da Srbija, posredstvom Direktorata civilnog vazduhoplovstva, primenjuje evropske standarde vazduhoplovne bezbednosti na izuzetno visokom nivou.
 
 
KABINET POTPREDSEDNICE VLADE
MINISTARSTVO GRAĐEVINARSTVA,
SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Nazad na ostale vesti