Zakon o izmenama i dopunama Zakona o vazdušnom saobraćaju objavljen je u "Službenom glasniku RS", broj 09/20 i stupa na snagu 12. februara 2020. godine.  ONE STOP SECURITY  u Srbiji. Od januara 2020. godine sistem obezbeđivanja u vazduhoplovstvu u našoj zemlji isti kao u zemljama Evropske unijeDirektorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija 10. januara 2020. godine u "Službenom glasniku RS" objavljeni su Pravilnik o bespilotnim vazduhoplovima, Pravilnik o izmenama i dopuni Pravilnika o potvrdama o obučenosti i sertifikatima osoblja koje obavlja pregled obezbeđivanja i centrima za obuku vazduhoplovnog osoblja u oblasti obezbeđivanja u vazduhoplovstvu i Pravilnik o zabrani ili ograničenju letenja avio-prevozilaca iz trećih država. Navedeni propisi stupaju na snagu 18. januara, izuzev Pravilnika o bespilotnim vazduhoplovima, koji stupa na snagu 15. februara.   
Vesti sa sajta

Osnovan Regionalni komitet za traganje i spasavanje u civilnom vazduhoplovstvu

Petak, 04.11.2016.
Osnovan Regionalni komitet za traganje i spasavanje u civilnom vazduhoplovstvu

Predstavnici vazduhoplovnih institucija nadležnih za oblast traganja i spasavanja Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Slovačke potpisali su danas u Beogradu Memorandum o razumevanju kojim je osnovan Regionalni savetodavni komitet za traganje i spasavanje u civilnom vazduhoplovstvu (Regionalni SAR komitet). Sastanku su prisustvovali i predstavnici Rumunije i Crne Gore, koji su najavili skoro pridruživanje Regionalnom komitetu. Skoro članstvo očekuje se i od Bugarske, odnosno Albanije.

Osnivanje Regionalnog komiteta za traganje i spasavanje i njegov budući rad podržalo je i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije.
Ciljevi ovog regionalnog tela biće međusobna podrška zemljama potpisnicama Memoranduma, izgradnja i razvoj kapaciteta za uspešno traganje i spasavanje u vazduhoplovstvu, podrška pri realizaciji ICAO i IMO standarda u ovoj oblasti, razmena iskustva kroz zajedničke analize i planiranje, lakša komunikacija kroz razmenu informacija između zemalja na rukovodećem i stručnom nivou, ali i podrška u komunikaciji sa medijima, objašnjeno je prilikom potpisivanja Memoranduma.
Tela Komiteta će činiti Koordinacioni odbor i Tim eksperata, uz mogućnost osnivanja drugih radnih tela.
Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije pokretač je inicijative za osnivanje Komiteta. Tokom prve godine njegovog rada Direktorat civilnog vazduhoplovstva će predsedavati, ali će imati status člana kao i ostale zemlje.
Memorandum o razumevanju koji je ujedno i osnivački akt Regionalnog komiteta oslanja se na međunarodne ugovore u oblasti traganja i spasavanja među kojima su i Čikaška konvencija iz 1944. godine, kao i Priručnik o međunarodnom traganju i spasavanju u vazduhoplovstvu i pomorstvu (IAMSAR). NJega je za sada potpisalo sedam zemalja i rezultat je sastanka predstavnika njihovih vazduhoplovnih tela zaduženih za traganje i spasavanje i dvodnevne konferencije koja je u februaru 2016.godine bila organizovana u Beogradu.
Članice i posmatrači Regionalnog komiteta mogu postati i drugi organi i međunarodne organizacije iz ove oblasti, navodi se u Memorandumu:
– Bilo koji drugi organ nadležan za traganje i spasavanje u civilnom vazduhoplovstvu može pristupiti ovom memorandumu uz saglasnost svih članova i tako i sam postati član. Svaka međunarodna organizacija čije aktivnosti su povezane sa traganjem i spasavanjem u civilnom vazduhoplovstvu, koja želi da učestvuje u radu Regionalnog savetodavnog komiteta za traganje i spasavanje, ali ne ispunjava uslove za učlanjenje, može steći status posmatrača po pristanku svih članova.
Potpisivanje Memoranduma o saradnji podržali su ICAO -a i EUROCONTROL-a, od kojih će Regionalno telo i ubuduće imati podršku za ispunjavanje ciljeva navedenih u Memorandumu.
 

Nazad na ostale vesti