Vlada Republike Srbije 08.05.2020. godine donela je zaključak kojim preporučuje avio-prevoziocima da zbog otkazanih letova usled vanrednih okolnosti putnicima izdaju vaučer na osnovu koga će moći da ostvare svoja prava. Više informacija u delu ObaveštenjaSmernice o očuvanju mentalnog zdravlja vazduhoplovnog osoblja koje je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS, možete pročitati u delu ObaveštenjaPovodom situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 Evropska komisija objavila je dokument gde se navodi da će odštetni zahtevi putnika biti tretirani u skladu sa vanrednom situacijom, koja oslobađa prevozioca obaveze isplate štete putnicima. Više informacija u delu ObaveštenjaDirektorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija  
Vesti sa sajta

DCV učestvovao u međunarodnoj vežbi

Četvrtak, 03.04.2014.
Međunarodna vežba VOLCEX (Volcanic Ash Experiment) 14/01 u organizaciji Eurokontrola i italijanske organizacije ENAV (Ente Nazionale per l'Assistenza al Volo) održana je 1. i 2. aprila 2014. godine. Vežbu su nadgledale i procenjivale njenu uspešnost EACCC (European Aviation Crisis Coordination Cell) i AOCCC (Aircraft Operators Crisis Coordination Cell).
 
Vežba je podrazumevala simulaciju vulkanske erupcije jednog od aktivnih vulkana i emisije oblaka vulkanskog pepela nad Evropom i Severnim Atlantikom.
 
U VOLCEX 14/01 simulirana je erupcija vulkana Stromboli u Italiji. Zemlje koje su pod „uticajem“ simulirane erupcije vulkana i širenja oblaka vulkanskog pepela, pozvane su da učestvuju u vežbi. Republika Srbija drugi put učestvovala u ovakvoj vežbi. Prvi put je 2012. godine bila učesnik slične vežbe.
 
Vežba se sastojala u sprovođenju predviđenih procedura za takve situacije, kako na nivou Evrope tako i na nacionalnom nivou u simuliranim operativnim uslovima saobraćaja bez ikakvog stvarnog uticaja na realnu situaciju u evropskom vazdušnom saobraćaju dok se vežba izvodi.
 
Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije uspešno je pripremio i koordinirao sudelovanje svih učesnika vežbe iz Srbije. Ove godine pored Direktorata, učestvovali su i predstavnici tri službe SMATSA doo i to: VMC – Vazduhopovni meteorološki centar, NOF-NOTAM i ATCC/FMP – Oblasni centar kontrole letenja/Koordinator protoka saobraćaja. Kao vazduhoplovni prevozilac u vežbi je učestvavala Er Srbija.
 
Tokom dva dana vežbe predstavnici Srbije učestvavli su na pet telekonferencija u organizaciji Eurokontrola kako bi aktivno pratili i izveštavali o toku vežbe.
 

Direktorat je prvi put u toku vežbe organizovao nacionalnu telekonferenciju učesnika vežbe iz Srbije kako bi se izvršile konsultacije i koordinacija na nacionalnom nivou. Taj postupak je deo procedure rada u opasnim situacijama i njime upravlja nacionalna kontakt osoba za opasne situacije iz Direktorata koja je ujedno i član EACCC (European Aviation Crisis Coordination Cell). 


Nazad na ostale vesti