Direktorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija 10. januara 2020. godine u "Službenom glasniku RS" objavljeni su Pravilnik o bespilotnim vazduhoplovima, Pravilnik o izmenama i dopuni Pravilnika o potvrdama o obučenosti i sertifikatima osoblja koje obavlja pregled obezbeđivanja i centrima za obuku vazduhoplovnog osoblja u oblasti obezbeđivanja u vazduhoplovstvu i Pravilnik o zabrani ili ograničenju letenja avio-prevozilaca iz trećih država. Navedeni propisi stupaju na snagu 18. januara, izuzev Pravilnika o bespilotnim vazduhoplovima, koji stupa na snagu 15. februara.   
Vesti sa sajta

Republika Srbija od 4. aprila primenjuje Montrealsku konvenciju

Ponedeljak, 05.04.2010.
Konvencija o objedinjavanju izvesnih pravila za međunarodni prevoz vazdušnim putem - Montrealska konvencija, sačinjena  u Montrealu 28. maja 1999. godine, stupila je na snagu za Republiku Srbiju 4. aprila 2010. godine, obavestila nas je Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva ( ICAO ).
 
Montralskom konvencijom  vrši se izmena Konvencije o objedinjavanju izvesnih pravila za međunarodni prevoz vazdušnim putem (Varšavska konvencija), potpisane u Varšavi 12. oktobra 1929. godine, koju je nekadašnja Kraljevina Jugoslavije ratifikovala 03.03. 1931. godine.
 
Svrha donošenja Montralske konvencije jeste uvođenje ujednačenih i savremenijih pravnih rešenja koja se odnose na odgovornost avio-prevozioca  za štetu prouzrokovanu putnicima, prtljagu i robi u međunarodnom  vazdušnom saobraćaju.
 
Podsetimo, Narodna skupština Republike Srbije  13.maja 2009. godine  usvojila je Zakon o potvrđivanju Konvencije o objedinjavanju izvesnih pravila za međunarodni prevoz vazdušnim putem - Montrealsku konvenciju. 

Nazad na ostale vesti