Direktorat je doneo odluke o produženju roka važenja ovlašćenja upisanih u sertifikat osoblja obezbeđivanja i produženju roka važenja odgovornih rukovodilaca za obezbeđivanje u vazduhoplovstvu. Više informacija u delu sajta Obezbeđivanje/Obaveštenja i zahteviVlada Republike Srbije 08.05.2020. godine donela je zaključak kojim preporučuje avio-prevoziocima da zbog otkazanih letova usled vanrednih okolnosti putnicima izdaju vaučer na osnovu koga će moći da ostvare svoja prava. Više informacija u delu ObaveštenjaSmernice o očuvanju mentalnog zdravlja vazduhoplovnog osoblja koje je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS, možete pročitati u delu ObaveštenjaPovodom situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 Evropska komisija objavila je dokument gde se navodi da će odštetni zahtevi putnika biti tretirani u skladu sa vanrednom situacijom, koja oslobađa prevozioca obaveze isplate štete putnicima. Više informacija u delu ObaveštenjaDirektorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija  
Vesti sa sajta

Srbija u novembru punopravni član JAA-a

Petak, 21.07.2006.
U skladu sa Akcionim planom Direktorata civilnog vazduhoplovstva kojim su precizirani zadaci u pravcu ispunjavanja uslova za punopravno članstvo Srbije u Zajedničkim vazduhoplovnim vlastima Evrope (JAA), u Beogradu je od 11. do 14. jula 2006. godine realizovana poseta inspekcijskog ekspertskog tima te međunarodne organizacije. Cilj ove inspekcije je ostvarivanje uvida u organizaciju i funkcionisanje vazduhoplovne vlasti u Srbiji, stanje vazduhoplovnih propisa kao i mogućnost da se obezbedi neposredna primena međunarodne regulative i vazduhoplovnih standarda, naročito u oblasti vazduhoplovne sigurnosti.
 
Nakon izvršene inspekcije, na  završnom sastanku, predstavnici međunarodnog ekspertskog tima JAA su istakli opšti pozitivan utisak zatečenim stanjem u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva naglasivši odličnu organizaciju vazduhoplovne vlasti u Srbiji,  stručnost i motivisanost vazduhoplovnog osoblja obučenog za neposrednu implementaciju regulative i sprovođenje nadzornih poslova i posebno podržali planove Direktorata u pravcu institucionalnog jačanja ovog nezavisnog regulatornog i nadzornog organa, formiranog u skladu  svim evropskim vazduhoplovnim standardima.
 
Na osnovu utvrđenog stanja, ekspertski tim JAA će predložiti odgovarajućim organima JAA vazduhoplovne vlasti Srbije za punopravnog člana te organizacije, do kraja novembra 2006. godine što će omogućiti standardizaciju i  validaciju naših sertifikata i procedura, našoj vazduhoplovnoj privredi i stručnjacima iz ove oblasti dati jednake mogućnosti za pružanje usluga i ravnopravno predstavljanje i delovanje u okviru evropske vazduhoplovne porodice.
 
Punopravno članstvo u JAA u ovom momentu za nas predstavlja  prioritet. 

Nazad na ostale vesti