Obaveštenje u vezi sa obavljanjem bezbednosne provere je postavljeno u delu Obezbeđivanje / Obaveštenja i zahtevi  Usvojene izmene i dopune Zakona o vazdušnom saobraćaju, više o tome možete videti na http://cad.gov.rs/strana/16551  Skraćen postupak pribavljanja saglasnosti za upis vazduhoplova čiji je vlasnik ili korisnik strano fizičko ili pravno lice. Detaljno o tome na www.cad.gov.rs/plovidbenost/obrasci   Objavljeno Uputsvo za implementaciju Urebe(EU) 2016/539 (PBN). Više o tome na www.cad.gov.rs/Vazduhoplovno osoblje/Letačko osoblje/Pravilnici.  Od 01. jula 2018. godine Republička administrativna taksa iznosi 840,00 RSD. 
Vesti sa sajta

Srbija u novembru punopravni član JAA-a

Petak, 21.07.2006.
U skladu sa Akcionim planom Direktorata civilnog vazduhoplovstva kojim su precizirani zadaci u pravcu ispunjavanja uslova za punopravno članstvo Srbije u Zajedničkim vazduhoplovnim vlastima Evrope (JAA), u Beogradu je od 11. do 14. jula 2006. godine realizovana poseta inspekcijskog ekspertskog tima te međunarodne organizacije. Cilj ove inspekcije je ostvarivanje uvida u organizaciju i funkcionisanje vazduhoplovne vlasti u Srbiji, stanje vazduhoplovnih propisa kao i mogućnost da se obezbedi neposredna primena međunarodne regulative i vazduhoplovnih standarda, naročito u oblasti vazduhoplovne sigurnosti.
 
Nakon izvršene inspekcije, na  završnom sastanku, predstavnici međunarodnog ekspertskog tima JAA su istakli opšti pozitivan utisak zatečenim stanjem u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva naglasivši odličnu organizaciju vazduhoplovne vlasti u Srbiji,  stručnost i motivisanost vazduhoplovnog osoblja obučenog za neposrednu implementaciju regulative i sprovođenje nadzornih poslova i posebno podržali planove Direktorata u pravcu institucionalnog jačanja ovog nezavisnog regulatornog i nadzornog organa, formiranog u skladu  svim evropskim vazduhoplovnim standardima.
 
Na osnovu utvrđenog stanja, ekspertski tim JAA će predložiti odgovarajućim organima JAA vazduhoplovne vlasti Srbije za punopravnog člana te organizacije, do kraja novembra 2006. godine što će omogućiti standardizaciju i  validaciju naših sertifikata i procedura, našoj vazduhoplovnoj privredi i stručnjacima iz ove oblasti dati jednake mogućnosti za pružanje usluga i ravnopravno predstavljanje i delovanje u okviru evropske vazduhoplovne porodice.
 
Punopravno članstvo u JAA u ovom momentu za nas predstavlja  prioritet. 

Nazad na ostale vesti