Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije 17. marta 2020. godine izdao je Bezbednosnu naredbu 01/2020, koja se odnosi na domaće i strane operatere koji obavljaju međunarodni vanredni avio-prevoz, domaće i strane operatere koji obavljaju nekomercijalno letenje u međunarodnom avio-prevozu, u cilju sprečavanja, širenja i suzbijanja COVID-19Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije 12. marta 2020. godine izdao je Operativno obaveštenje u cilju zaštite, koje nalaže svim operaterima koji obavljaju javni avio-prevoz, da obezbede dovoljnu količinu sredstava za dezinfekciju, a sve u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19 Direktorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija 10. januara 2020. godine u "Službenom glasniku RS" objavljeni su Pravilnik o bespilotnim vazduhoplovima, Pravilnik o izmenama i dopuni Pravilnika o potvrdama o obučenosti i sertifikatima osoblja koje obavlja pregled obezbeđivanja i centrima za obuku vazduhoplovnog osoblja u oblasti obezbeđivanja u vazduhoplovstvu i Pravilnik o zabrani ili ograničenju letenja avio-prevozilaca iz trećih država. Navedeni propisi stupaju na snagu 18. januara, izuzev Pravilnika o bespilotnim vazduhoplovima, koji stupa na snagu 15. februara.   
Vesti sa sajta

Evropska komisija zadovoljna primenom ESAA Sporazuma

Sreda, 10.10.2007.
Delegacija Evropske komisije koja je 8. i 9. oktobra boravila u Beogradu, izuzetno je zadovoljna nivoom napretka koji je Srbija ostvarila  primenom „ Multilateralnog sporazuma o zajedničkom vazduhoplovnom području „ ( ESAA Sporazum ).
Delegaciju  iz Brisela  predvodio  je predstavnik Evropske komisije –  Mate Gergely .
Eksperti EK procenjivali su trenutno stanje u četiri oblasti:
 
- Frederic Sorensen Ekonomska regulativa i vazduhoplovni propisi
- Henryk Krasowsi, Vazduhoplovna sigurnost
- George Nikou, Vazduhoplovna bezbednost
- Jean – Marc Garot, ATM
- François Rivet, konsultant INTEGRA, za primenu SEE-FABA koncepta.
 
Tokom dvodnevne posete Beogradu , delegacija Evropske komisije razgovarala je sa predstavnicima -  Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, Agencije za kontrolu letenja, ministarstava  Ekonomskog i regionalnog razvoja, Finansija, Trgovine, Rada i socijalne politike, Aerodroma „ Nikola Tesla“ , JAT Airways-a. 
Preliminarni izveštaj  o detaljima radne posete u kojem će se  konstatovati da je Srbija uspešno završila  I fazu primene ESAA Sporazuma, očekuje se u novembru. 
To je  treća poseta Evropske komisije našoj zemlji,   organizovana  povodom primene  ESAA Sporazuma.

Podsetimo, Srbija je „ ESAA Sporazum „ potpisala 19.juna 2006.godine sa EU, zemljama zapadnog Balkana, Islandom i Norveškom.  


Nazad na ostale vesti