Direktorat je doneo odluke o produženju roka važenja ovlašćenja upisanih u sertifikat osoblja obezbeđivanja i produženju roka važenja odgovornih rukovodilaca za obezbeđivanje u vazduhoplovstvu. Više informacija u delu sajta Obezbeđivanje/Obaveštenja i zahteviVlada Republike Srbije 08.05.2020. godine donela je zaključak kojim preporučuje avio-prevoziocima da zbog otkazanih letova usled vanrednih okolnosti putnicima izdaju vaučer na osnovu koga će moći da ostvare svoja prava. Više informacija u delu ObaveštenjaSmernice o očuvanju mentalnog zdravlja vazduhoplovnog osoblja koje je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS, možete pročitati u delu ObaveštenjaPovodom situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 Evropska komisija objavila je dokument gde se navodi da će odštetni zahtevi putnika biti tretirani u skladu sa vanrednom situacijom, koja oslobađa prevozioca obaveze isplate štete putnicima. Više informacija u delu ObaveštenjaDirektorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija  
Vesti sa sajta

Evropska komisija zadovoljna primenom ESAA Sporazuma

Sreda, 10.10.2007.
Delegacija Evropske komisije koja je 8. i 9. oktobra boravila u Beogradu, izuzetno je zadovoljna nivoom napretka koji je Srbija ostvarila  primenom „ Multilateralnog sporazuma o zajedničkom vazduhoplovnom području „ ( ESAA Sporazum ).
Delegaciju  iz Brisela  predvodio  je predstavnik Evropske komisije –  Mate Gergely .
Eksperti EK procenjivali su trenutno stanje u četiri oblasti:
 
- Frederic Sorensen Ekonomska regulativa i vazduhoplovni propisi
- Henryk Krasowsi, Vazduhoplovna sigurnost
- George Nikou, Vazduhoplovna bezbednost
- Jean – Marc Garot, ATM
- François Rivet, konsultant INTEGRA, za primenu SEE-FABA koncepta.
 
Tokom dvodnevne posete Beogradu , delegacija Evropske komisije razgovarala je sa predstavnicima -  Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, Agencije za kontrolu letenja, ministarstava  Ekonomskog i regionalnog razvoja, Finansija, Trgovine, Rada i socijalne politike, Aerodroma „ Nikola Tesla“ , JAT Airways-a. 
Preliminarni izveštaj  o detaljima radne posete u kojem će se  konstatovati da je Srbija uspešno završila  I fazu primene ESAA Sporazuma, očekuje se u novembru. 
To je  treća poseta Evropske komisije našoj zemlji,   organizovana  povodom primene  ESAA Sporazuma.

Podsetimo, Srbija je „ ESAA Sporazum „ potpisala 19.juna 2006.godine sa EU, zemljama zapadnog Balkana, Islandom i Norveškom.  


Nazad na ostale vesti