Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije 17. marta 2020. godine izdao je Bezbednosnu naredbu 01/2020, koja se odnosi na domaće i strane operatere koji obavljaju međunarodni vanredni avio-prevoz, domaće i strane operatere koji obavljaju nekomercijalno letenje u međunarodnom avio-prevozu, u cilju sprečavanja, širenja i suzbijanja COVID-19Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije 12. marta 2020. godine izdao je Operativno obaveštenje u cilju zaštite, koje nalaže svim operaterima koji obavljaju javni avio-prevoz, da obezbede dovoljnu količinu sredstava za dezinfekciju, a sve u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19 Direktorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija 10. januara 2020. godine u "Službenom glasniku RS" objavljeni su Pravilnik o bespilotnim vazduhoplovima, Pravilnik o izmenama i dopuni Pravilnika o potvrdama o obučenosti i sertifikatima osoblja koje obavlja pregled obezbeđivanja i centrima za obuku vazduhoplovnog osoblja u oblasti obezbeđivanja u vazduhoplovstvu i Pravilnik o zabrani ili ograničenju letenja avio-prevozilaca iz trećih država. Navedeni propisi stupaju na snagu 18. januara, izuzev Pravilnika o bespilotnim vazduhoplovima, koji stupa na snagu 15. februara.   
Vesti sa sajta

Izveštaj o učešću delegacije Republike Srbije na Skupštini ICAO-a u Montrealu od 18. do 28. septembra 2007. godine

Sreda, 26.12.2007.
Delegacija Republike Srbije predvođena mr Milanom Mokovićem, pomoćnikom ministra za infrastrukturu, učestvovala je na 36. zasedanju Skupštine Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (ICAO) u Montrealu od 18. do 28. septembra 2007. godine.
 
U radu Skupštine ICAO-a, u svojstvu člana delegacije Republike Srbije, učestvovali su Zorica Radosavljević, direktor Sektora za međunarodnu saradnju i vazduhoplovnu regulativu Direktorata civilnog vazduhoplovstva i Aleksandar Pavlović, ekspert pri ICAO-u.
 
Vodeći se isključivo stavovima koje je verifikovala Vlada Republike Srbije, države koja je punopravna članica Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva, delegacija Republike Srbije učestvovala je u radu svih radnih tela Skupštine (Pravne, Ekonomske i Administrativne komisije, Izvršnog i Tehničkog komiteta), gde su razmatrana najvažnija pitanja iz oblasti bezbednosti i sigurnosti vazdušnog saobraćaja, zaštite životne sredine, pravnih aspekata i sveukupne politike vazdušnog saobraćaja kao drugih tema iz oblasti civilnog vazduhoplovstva.
 
Delegacija Republike Srbije se na Skupštini u Montrealu susrela i sa mnogim delegacijama drugih država. U razgovorima je istaknuto da je Republika Srbija nazaobilazni faktor bezbednosti civilnog vazduhoplovstva u svetu a naročito u regionu. I pismeni izrazi podrške i zahvalnost našoj delegaciji zbog učešća u radu Skupštine, ukazuju na pomak u stavovima država članica ICAO–a prema našoj zemlji.
 
Ocenjeno je da će 36. zasedanje Skupštine ICAO-a označiti novi pravac u oblasti mađunarodnog vazdušnog saobraćaja .
 
Politika civilnog vazduhoplovstva usvojena na ovom zasedanju imaće direktan uticaj na regulativu, standarde i preporuke u oblasti bezbednosti, tehnike i ekonomiku država članica ICAO-a i drugih međunarodnih organizacija. 

Nazad na ostale vesti