Vlada Republike Srbije 08.05.2020. godine donela je zaključak kojim preporučuje avio-prevoziocima da zbog otkazanih letova usled vanrednih okolnosti putnicima izdaju vaučer na osnovu koga će moći da ostvare svoja prava. Više informacija u delu ObaveštenjaSmernice o očuvanju mentalnog zdravlja vazduhoplovnog osoblja koje je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS, možete pročitati u delu ObaveštenjaPovodom situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 Evropska komisija objavila je dokument gde se navodi da će odštetni zahtevi putnika biti tretirani u skladu sa vanrednom situacijom, koja oslobađa prevozioca obaveze isplate štete putnicima. Više informacija u delu ObaveštenjaDirektorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija  
Vesti sa sajta

III Konferencija zemalja članica JAA koje nisu u Evrpskoj Uniji

Utorak, 12.02.2008.
U Beogradu je 14. i 15. februara održana III Konferencija zemalja članica JAA (Joint Aviation Authorities Europe) koje nisu u Evropskoj Uniji. Tema Konferencije je bila   „Saradnja EASA- European Aviation Safety Agency (Evropske agencije za sigurnost vazdušne plovidbe) i vazduhoplovnih vlasti zemalja koje nisu  članice Evropske unije“.
 
Konferencija je okupila čelnike  JAA, EASA, ECAC( European Civil Aviation Conference ), Evropske komisije kao i  vazduhoplovnih vlasti – Švajcarske, Azerbedžana, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kipra, Finske, Moldavije, Monaka, Turske, Ukrajine, Gruzije i naravno Srbije, kao domaćina ovog veoma značajnog skupa.
 
Pozdravivši skup, domaćin Konferencije, generalni direktor Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije mr Milan Moković, upoznao je goste sa našom  slavnom vazduhoplovnom tradicijom, sa uspesima Direktorata ostvarenim poslednjih godina, kao i sa planovima za naredni period na kojima treba zajednički raditi. Direktor Moković je rekao da Srbija ozbiljno razvija svoje civilno vazduhoplovstvo uvođenjem najnovijih svetskih standarda u toj oblasti, jačanju bazbednosti i sigurnosti vazdušnog prostora čime daje veliki doprinos celom vazdušnom prostoru Evrope. Da bi u tome bila još efikasnija Srbiji treba podrška značajnih evropskih vazduhoplovnih institucija, naglasio je direktor Moković.               
Generalni direktor JAA Andre Auer, ukazao je na značaj ovog skupa kako bi se našao najbolji put za približavanje EASA-i.
 
U zaključcima sa ovog skupa je između ostalog rečeno, da je dobro što su se čula  različita mišljenja o putu ka EASA. U tom kontekstu, dogovoreno je da se odmah izvrše pripreme, ukoliko to već nije učinjeno.
 
Organizator III Konferencije JAA (Jedinstvene vazduhoplovne vlasti Evrope) na ovaj način želeo je  da pomogne zemljama koje još nisu u EU, i samim tim nisu članice EASA, da unaprede svoje standarde i usaglase sa zahtevima EASA-e. Svrha ovog povezivanja  je i odluka da 2009. godine EASA preuzme nadležnosti JAA.
 
U evropskim vazduhoplovnim krugovima ovaj događaj označen je  kao  jedan od najvažnijih u ovoj godini, a Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije ukazana je čast da bude domaćin ovog skupa.
 
Dogovoreno je da sledeća Konferencija bude održana početkom 2009. godine u Tirani. 

Nazad na ostale vesti