Obaveštenje u vezi sa obavljanjem bezbednosne provere je postavljeno u delu Obezbeđivanje / Obaveštenja i zahtevi  Usvojene izmene i dopune Zakona o vazdušnom saobraćaju, više o tome možete videti na http://cad.gov.rs/strana/16551  Skraćen postupak pribavljanja saglasnosti za upis vazduhoplova čiji je vlasnik ili korisnik strano fizičko ili pravno lice. Detaljno o tome na www.cad.gov.rs/plovidbenost/obrasci   Objavljeno Uputsvo za implementaciju Urebe(EU) 2016/539 (PBN). Više o tome na www.cad.gov.rs/Vazduhoplovno osoblje/Letačko osoblje/Pravilnici.  Od 01. jula 2018. godine Republička administrativna taksa iznosi 840,00 RSD. 
Vesti sa sajta

Eksperti Evropske komisije zadovoljni srpskim civilnim vazduhoplovstvom

Utorak, 21.10.2008.
Prošle nedelje u poseti Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije boravili su eksperti Evropske komisije za vazdušni saobraćaj.
 
Delegacija Evropske komisije , zadovoljna je nivoom napretka koji je Srbija ostvarila  primenom „Multilateralnog sporazuma o zajedničkom vazduhoplovnom području„ (ESAA Sporazum). Eksperti EK su  naročito pohvalili   Nacrt Zakona o civilnom vazduhoplovstvu, koji je jedan od uslova za završetak prve tranzicione faze ECAA Sporazuma, a koji je ušao u proceduru određenu poslovnikom Vlade Srbije. Delegacija iz Brisela je naglasila  da je neophodno što pre ratifikovati  ECAA Sporazum, Horizontalni sporazum  i  Montrealsku konvenciju,  jer su  i  oni  preduslov za okončanje prve tranzicione faze. Direktorat  je ove dokumente već uputio Vladi Srbije i oni bi trebalo uskoro da se nađu  i pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije.
 
Tokom dvodnevne posete Beogradu , delegacija Evropske komisije razgovarala je sa predstavnicima -  Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, Agencije za kontrolu letenja, ministarstava za: infrastrukturu, spoljnih poslova, ekonomije i regionalnog razvoja, finansija, trgovine, rada i socijalne politike. Eksperti iz Brisela  susreli su se i sa predstavnicima Carine, Zavoda za statistiku, Aerodroma „Nikola Tesla“, JAT Airways-a  kao i sa ostalim domaćim i stranim avioprevoznicima. 
Preliminarni izveštaj  eksperata   o rezultatima radne posete očekuje se u novembru. 
 
Ovo je  četvrta poseta Evropske komisije našoj zemlji, organizovana povodom primene  ESAA Sporazuma. 
 

Podsetimo, Srbija je „ESAA Sporazum„ potpisala 19.juna 2006.godine sa Evropskom unijom, zemljama zapadnog Balkana, Islandom i Norveškom. 


Nazad na ostale vesti