Vlada Republike Srbije 08.05.2020. godine donela je zaključak kojim preporučuje avio-prevoziocima da zbog otkazanih letova usled vanrednih okolnosti putnicima izdaju vaučer na osnovu koga će moći da ostvare svoja prava. Više informacija u delu ObaveštenjaSmernice o očuvanju mentalnog zdravlja vazduhoplovnog osoblja koje je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS, možete pročitati u delu ObaveštenjaPovodom situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 Evropska komisija objavila je dokument gde se navodi da će odštetni zahtevi putnika biti tretirani u skladu sa vanrednom situacijom, koja oslobađa prevozioca obaveze isplate štete putnicima. Više informacija u delu ObaveštenjaDirektorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija  
Vesti sa sajta

Rešenjem Direktorata aerodrom “Nikola Tesla“ od 20. novembra ima kategoriju 3b

Sreda, 19.11.2008.
Izjava generalnog direktora mr Milana Mokovića
 
Direktorat civilnog vazduhoplovstva, kao vazduhoplovna vlast u Republici Srbiji, izdao je danas rešenje Aerodromu „Nikola Tesla“ za kategoriju 3b koja podrazumeva dozvolu za korišćenje aerodroma u uslovima magle kada je vidljivost smanjena. Dozvola stupa na snagu posle ponoći, odnosno 20. novembra 2008.godine.
 
Kategorija 3b podrazumeva sletanje kada  je vidljivost duž poletno sletne staze veća od 75 metara i veća od 150 metara kada je u pitanju poletanje aviona. Ove operativne minimume Direktorat je definisao kao bezbednosnu granicu u ovom trenutku.
 
Tokom celokupne procedure u vezi sa izdavanjem dozvole za kategoriju 3b  Direktorat civilnog vazduhoplovstva  se pridržavao strogo propisanih  međunarodnih pravila i vodio računa pre svega o sigurnosti i bezbednosti putnika i robe ali i o interesima Republike Srbije. Pri tom ističem i značajnu podršku koju smo sve vreme rada imali i od ministra za infrastrukturu.
 
Poštujući domaće i međunarodne propise, JP "Aerodrom Nikola Tesla" i Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore, d.o.o, uložili su izuzetne napore u zadnjih godinu dana, da se  posao konačno privede kraju. Bilo je potrebno, između ostalog, ugraditi dodatnu opremu, obezbediti dodatna sredstva i pripremiti sva dokumenata potrebna za međunarodno priznanje, reorganizovati službe, uraditi obavezna školovanja i  obučavanja radnika.
 
Prateći rad JP "Aerodrom Nikola Tesla" Beograd i Agencije za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore, d.o.o, više od deset godina, službe Direktorata civilnog vazduhoplovstva su konačno mogle, takođe uz izuzetan napor i u vremenskom tesnacu međunarodnih rokova,  da u zadnja četiri meseca provere i odobre sve završne pojedinačne faze ugradnje kategorije 3b, da bi aerodrom „Nikola Tesla“ spreman dočekao prvu maglu.
 

Sada sa ponosom možemo reći da je aerodrom "Nikola Tesla" stao rame uz rame sa svetskim aerodromima. 


Nazad na ostale vesti