Obaveštenje u vezi sa obavljanjem bezbednosne provere je postavljeno u delu Obezbeđivanje / Obaveštenja i zahtevi  Usvojene izmene i dopune Zakona o vazdušnom saobraćaju, više o tome možete videti na http://cad.gov.rs/strana/16551  Skraćen postupak pribavljanja saglasnosti za upis vazduhoplova čiji je vlasnik ili korisnik strano fizičko ili pravno lice. Detaljno o tome na www.cad.gov.rs/plovidbenost/obrasci   Objavljeno Uputsvo za implementaciju Urebe(EU) 2016/539 (PBN). Više o tome na www.cad.gov.rs/Vazduhoplovno osoblje/Letačko osoblje/Pravilnici.  Od 01. jula 2018. godine Republička administrativna taksa iznosi 840,00 RSD. 
Vesti sa sajta

Osnovan Komitet za kontrolu i bezbednost saobraćaja

Sreda, 09.09.2009.
Ministarstvo za infrastrukturu Srbije osnovalo je  Komitet za kontrolu i bezbednost saobraćaja, koji treba da poveća bezbednost u toj oblasti. Ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić, koji je i predsednik Komiteta, rekao je novinarima nakon prve sednice, da je to telo osnovano zbog povećanog broja nesreća u saobraćaju i rasta saobraćaja koji se očekuje nakon dobijanja "belog šengena". "Osnovan je Komitet sa podkomitetima čiji je zadatak da  poveća kontrolu bezbednosti saobraćaja, analizira i preduzime odgovarajuće mere i utvrdi odgovornost radi smanjenja broja incidenata", istakao je ministar.
 
Četiri podkomiteta za bezbednost vazdušnog, vodnog, drumskog i železničkog saobraćaja će zasedati jednom u 15 dana. Svaki podkomitet moraće da radi analizu bezbednosti u svojoj oblasti najmanje jednom u tri meseca i da predloži mere i vreme za preduzimanje tih mera, rečeno je na sednici.
 
Član podkomiteta za vazdušni saobraćaj i generalni direktor Direktorata civilnog vazduhoplovstva  Republike Srbije Nebojša Starčević rekao je da se u Srbiji na 1.000 sati leta desi jedan incident, što je bolje od evropskog proseka, a veliki incidenti sa ljudskim žrtvama dešavaju se jedanput na tri miliona poletanja. Starčević je ocenio da se u srpskom civilnom vazduhoplovstvu radi sa prilično starom opremom, koja ne ugrožava bezbednost, ali  zato povećava troškove. Inače, u 2009. godini porast vazdušnog saobraćaja u Evropi, beleže samo Srbija i Turska.
 
Član podkomiteta za bezbednost drumskog saobraćaja i načelnik saobraćajne policije Republike Srbije Stojadin Jovanović kazao je da je sada pravo vreme za osnivanje takvog komiteta jer će od 10. decembra početi primena novog Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.
 
On je naveo da je u poslednjih petanaestak godina prepolovljen godišnji broj žrtava u nesrećama u drumskom saobraćaju u Srbiji, sa oko 1.800, na 850 do 950 poginulih u poslednjih nekoliko godina. Jovanović je ocenio da se broj nesreća u saobraćaju značajno može
smanjiti eliminisanjem najčešćeg uzroka nesreća, odnosno neprilagođene brzine. Za tu svrhu  nabavljen  je veći broj laserskih radara i uvedena  su vozila presretači. On je najavio i uvođenje video nadzora saobraćaja u naseljenim mestima i dodao da je to već učinjeno u Beogradu, u vreme Univerzijade.
 
Generalni direktor Železnica Srbije Milovan Marković i član podkomiteta za bezbednost železničkog saobraćaja kazao je da je u prvih osam meseci ove godine na prugama u Srbiji bilo 335 nesreća u kojima su žrtve bile 33 osobe. On je kazao i da je urađena analiza najrizičnijih ukrštanja pruga i puteva u Srbiji i najavio da će investirati u njihovo obezbeđenje. Prema rečima Markovića, od 2.380 pružnih prelaza u Srbiji savremenom signalizacijom, sa branicima i svetlima, obezbeđeno je oko 20 odsto kritičnih tačaka.
 
U vodnom saobaraćaju u Srbiji godišnje se desi oko 80 nesreća u kojima bude materijalne štete ili ljudskih žrtava, kazao je pomoćnik ministra za infrastrukturu i predsednik podkomiteta za bezbednost vodnog saobraćaja Pavle Galić. On je najavio da će do kraja godine biti donet novi zakon o plovidbi koji će omogućiti povećanje bezbednosti u toj oblasti i dodao da bi
trebalo povećati kontrolu i rekonstruisati plovne puteve.
 
Sledeća sednica Komiteta će biti održana 7. oktobra. 

Nazad na ostale vesti