Vlada Republike Srbije 08.05.2020. godine donela je zaključak kojim preporučuje avio-prevoziocima da zbog otkazanih letova usled vanrednih okolnosti putnicima izdaju vaučer na osnovu koga će moći da ostvare svoja prava. Više informacija u delu ObaveštenjaSmernice o očuvanju mentalnog zdravlja vazduhoplovnog osoblja koje je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS, možete pročitati u delu ObaveštenjaPovodom situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 Evropska komisija objavila je dokument gde se navodi da će odštetni zahtevi putnika biti tretirani u skladu sa vanrednom situacijom, koja oslobađa prevozioca obaveze isplate štete putnicima. Više informacija u delu ObaveštenjaDirektorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija  
Vesti sa sajta

Osnovan Komitet za kontrolu i bezbednost saobraćaja

Sreda, 09.09.2009.
Ministarstvo za infrastrukturu Srbije osnovalo je  Komitet za kontrolu i bezbednost saobraćaja, koji treba da poveća bezbednost u toj oblasti. Ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić, koji je i predsednik Komiteta, rekao je novinarima nakon prve sednice, da je to telo osnovano zbog povećanog broja nesreća u saobraćaju i rasta saobraćaja koji se očekuje nakon dobijanja "belog šengena". "Osnovan je Komitet sa podkomitetima čiji je zadatak da  poveća kontrolu bezbednosti saobraćaja, analizira i preduzime odgovarajuće mere i utvrdi odgovornost radi smanjenja broja incidenata", istakao je ministar.
 
Četiri podkomiteta za bezbednost vazdušnog, vodnog, drumskog i železničkog saobraćaja će zasedati jednom u 15 dana. Svaki podkomitet moraće da radi analizu bezbednosti u svojoj oblasti najmanje jednom u tri meseca i da predloži mere i vreme za preduzimanje tih mera, rečeno je na sednici.
 
Član podkomiteta za vazdušni saobraćaj i generalni direktor Direktorata civilnog vazduhoplovstva  Republike Srbije Nebojša Starčević rekao je da se u Srbiji na 1.000 sati leta desi jedan incident, što je bolje od evropskog proseka, a veliki incidenti sa ljudskim žrtvama dešavaju se jedanput na tri miliona poletanja. Starčević je ocenio da se u srpskom civilnom vazduhoplovstvu radi sa prilično starom opremom, koja ne ugrožava bezbednost, ali  zato povećava troškove. Inače, u 2009. godini porast vazdušnog saobraćaja u Evropi, beleže samo Srbija i Turska.
 
Član podkomiteta za bezbednost drumskog saobraćaja i načelnik saobraćajne policije Republike Srbije Stojadin Jovanović kazao je da je sada pravo vreme za osnivanje takvog komiteta jer će od 10. decembra početi primena novog Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.
 
On je naveo da je u poslednjih petanaestak godina prepolovljen godišnji broj žrtava u nesrećama u drumskom saobraćaju u Srbiji, sa oko 1.800, na 850 do 950 poginulih u poslednjih nekoliko godina. Jovanović je ocenio da se broj nesreća u saobraćaju značajno može
smanjiti eliminisanjem najčešćeg uzroka nesreća, odnosno neprilagođene brzine. Za tu svrhu  nabavljen  je veći broj laserskih radara i uvedena  su vozila presretači. On je najavio i uvođenje video nadzora saobraćaja u naseljenim mestima i dodao da je to već učinjeno u Beogradu, u vreme Univerzijade.
 
Generalni direktor Železnica Srbije Milovan Marković i član podkomiteta za bezbednost železničkog saobraćaja kazao je da je u prvih osam meseci ove godine na prugama u Srbiji bilo 335 nesreća u kojima su žrtve bile 33 osobe. On je kazao i da je urađena analiza najrizičnijih ukrštanja pruga i puteva u Srbiji i najavio da će investirati u njihovo obezbeđenje. Prema rečima Markovića, od 2.380 pružnih prelaza u Srbiji savremenom signalizacijom, sa branicima i svetlima, obezbeđeno je oko 20 odsto kritičnih tačaka.
 
U vodnom saobaraćaju u Srbiji godišnje se desi oko 80 nesreća u kojima bude materijalne štete ili ljudskih žrtava, kazao je pomoćnik ministra za infrastrukturu i predsednik podkomiteta za bezbednost vodnog saobraćaja Pavle Galić. On je najavio da će do kraja godine biti donet novi zakon o plovidbi koji će omogućiti povećanje bezbednosti u toj oblasti i dodao da bi
trebalo povećati kontrolu i rekonstruisati plovne puteve.
 
Sledeća sednica Komiteta će biti održana 7. oktobra. 

Nazad na ostale vesti