Direktorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija 10. januara 2020. godine u "Službenom glasniku RS" objavljeni su Pravilnik o bespilotnim vazduhoplovima, Pravilnik o izmenama i dopuni Pravilnika o potvrdama o obučenosti i sertifikatima osoblja koje obavlja pregled obezbeđivanja i centrima za obuku vazduhoplovnog osoblja u oblasti obezbeđivanja u vazduhoplovstvu i Pravilnik o zabrani ili ograničenju letenja avio-prevozilaca iz trećih država. Navedeni propisi stupaju na snagu 18. januara, izuzev Pravilnika o bespilotnim vazduhoplovima, koji stupa na snagu 15. februara.   
Vesti sa sajta

Održana vežba iz oblasti bezbednosti vazduhoplovstva

Sreda, 05.05.2010.
Na aerodromu „ Nikola Tesla „ uspešno je izvedena  vežba iz oblasti bezbednosti civilnog vazduhoplovstva - „ Simulacija otmice vazduhoplova „ .
 
Cilj vežbe bio je da se utvrdi efikasnost plana mera u vanrednim situacijama na aerodromu.
Izvedeno je nekoliko faza vežbe: najava otmice, pregovori, trijaža i prihvatanje oslobođenih talaca, upad u vazduhoplov, evakuacija i zbrinjavanje putnika.
 
Vežba je održana na inicijativu  Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije,  a pored predstavnika DCV u vežbi su učestvovali i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane, Agencije za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore, aerodroma „Nikola Tesla“, Crvenog krsta Srbije i Jat Ervejza.
 
Događaju su prisustvovali zamenik premijera Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, generalni direktor Direktorata civilnog vazduhoplovstva Nebojša Starčević i generalni direktor aerodroma „ Nikola Tesla“ Velibor Radosavljević kao i predstavnici  mnogih stranih ambasada u Srbiji.
 
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da ova vežba doprinosi poboljšanju koordinacije i saradnje kako između domaćih, tako i  stranih službi bezbednosti."Otmica vazduhoplova jedan je od najtežih akata koje teroristi mogu da izvedu, ali to je i jedna od najkomplikovanijih kriznih sistuacija za reagovanje", rekao je Dačić.
 
Direktor Direktorata civilnog vazduhoplovstva Nebojša Starčević objasnio je novinarima ukratko sadržaj vežbe i istakao da ovo nije pokazna vežba, kojom medijima treba da prikažemo šta sve znamo i šta sve umemo. „Ovo je vežba koja ima cilj da utrenira određene subjekte koji u ovakvim situacijama treba da učestvuju", rekao je Starčević.
 
Direktor aerodroma "Nikola Tesla" Velimir Radosavljević izjavio je aerodrom  učinio sve što je u njegovoj nadležnosti da  vežba protekne kako treba. „Nadam se da potrebe za stvarnom primenom ovakvih aktivnosti neće biti, ali dobro je znati da raspolažemo potrebnom infrastrukturom, neophodnom opremom i ono što je najvažnije - dobro uvežbanim ljudima", rekao je Radosavljević.
 
Ovo je prvi put da je u Republici Srbiji organizovana vežba ovakvog obima  i to na osnovu standarda  Aneksa 17. Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva ( ICAO ) i odredbi Programa za bezbednost civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije. 

Nazad na ostale vesti