Vlada Republike Srbije 08.05.2020. godine donela je zaključak kojim preporučuje avio-prevoziocima da zbog otkazanih letova usled vanrednih okolnosti putnicima izdaju vaučer na osnovu koga će moći da ostvare svoja prava. Više informacija u delu ObaveštenjaSmernice o očuvanju mentalnog zdravlja vazduhoplovnog osoblja koje je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS, možete pročitati u delu ObaveštenjaPovodom situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 Evropska komisija objavila je dokument gde se navodi da će odštetni zahtevi putnika biti tretirani u skladu sa vanrednom situacijom, koja oslobađa prevozioca obaveze isplate štete putnicima. Više informacija u delu ObaveštenjaDirektorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija  
Vesti sa sajta

Srbija napredovala u razvoju vazdušnog saobraćaja

Sreda, 20.10.2010.

Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković rekao je danas da će biti uložena značajna sredstva za unapređenje infrastrukture vazdušnog saobraćaja u Srbiji, kao i da će biti ispunjeni svi evropski standardi u toj oblasti.

 
Cvetković je na svečanosti povodom obeležavanja 100-godišnjice srpskog civilnog vazduhoplovstva i stupanja na snagu Zakona o vazdušnom saobraćaju, održanoj u Muzeju vazduhoplovstva Srbije,  naveo da će se raditi i na unapređenju mreže aerodroma u Srbiji i stvaranju uslova da se na Batajnici, Lađevcima, Ponikvama i aerodromima u Vršcu i Boru obavlja regionalni avio-saobraćaj.
 
Predsednik Vlade je najavio ulaganja u razvoj objekata Jat tehnike, koja se bavi održavanjem i popravkom aviona. 
 
Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić rekao je da na stogodišnjicu srpskog vazduhoplovstva Srbija dobija novi Zakon o vazdušnom saobraćaju i time spremnija i modernija ulazi u drugi vek građenja i unapređivanja ove oblasti.
 
Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je  da je Srbija primenom novog Zakona o vazdušnom saobraćaju, napredovala u prihvatanju evropskih standarda i istakao da će to biti zabeleženo u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije.
 
Dežer je ocenio da je za građane Srbije dobro što zahvaljujući primeni sporazuma o otvorenom nebu i ukidanju šengenskih viza na srpsko tržište dolaze nove avio-kompanije i što imaju mogućnost da lete niskotarifnim kompanijama po značajno nižim cenama.
O značaju Zakona o civilnom vazduhoplovstvu govorili su i predstavnici radne grupe koji su učestvovali u izradi novog zakona, državni sekretar u Ministarstvu za infrastrukturu Miodrag Miljković, direktor Direktorata civilnog vazduhoplovstva Nebojša Starčević i predsednik UO Agencije za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore Nikola Stankov. Svi su se složili da će novi zakon pored ubrzanog razvoja vazdušnog saobraćaja doprineti još većoj bezbednosti letenja što je i primarni zadatak svih koji učestvuju u ovom poslu.
O slavnoj prošlosti vazduhoplovstva u Srbiji govorio je istoričar Čedomir Janić, koji je istakao izuzetnu hrabrost pionira srpskog vazduhoplovstva Ivana Sarića. Sarić je 16. oktobra 1910. godine u Subotici, u letelici koju je sam konstruiosao izveo prvi javni let u tadašnjoj Srbiji. 
Ministar Mrkonjić je ovom prilikom predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću uručio maketu letelice kojom je Ivan Sarić pre sto godina poleteo i tada postavio temelje srpskog vazduhoplovstva svrstavši Srbiju  među prve države sveta koje su  počele da razvijaju vazduhoplovstvo.
 

Nazad na ostale vesti