Vlada Republike Srbije 08.05.2020. godine donela je zaključak kojim preporučuje avio-prevoziocima da zbog otkazanih letova usled vanrednih okolnosti putnicima izdaju vaučer na osnovu koga će moći da ostvare svoja prava. Više informacija u delu ObaveštenjaSmernice o očuvanju mentalnog zdravlja vazduhoplovnog osoblja koje je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS, možete pročitati u delu ObaveštenjaPovodom situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 Evropska komisija objavila je dokument gde se navodi da će odštetni zahtevi putnika biti tretirani u skladu sa vanrednom situacijom, koja oslobađa prevozioca obaveze isplate štete putnicima. Više informacija u delu ObaveštenjaDirektorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija  
Vesti sa sajta

Ekspertski timovi EASE izuzetno zadovoljni Direktoratom u oblasti saobraćajne delatnosti, sprovođenja SAFA programa i plovidbenosti

Ponedeljak, 01.11.2010.
Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije u protekle dve nedelje od 18. do 29. oktobra 2010. godine, bio je domaćin ekspertskih timova Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA - European Aviation Safety Agency) .
 
Eksperti EASE  su u okviru svoje redovne posete  nadgledali  Direktorat u primeni evropskih standarda u oblasti saobraćajne delatnosti i plovidbenosti od 18. do 22. oktobra i programa procene sigurnosti stranih vazduhoplova - SAFA programa  (Safety Assesment of Foreign Aircraft Programe) od 25. do 29. oktobra.
 
Prema  prvim preliminarnim rezultatima, timovi EASE izuzetno su zadovoljni kako DCV obavlja posleve u ovim oblastima, istakavši  profesionalizam, efikasnost i dobru atmosferu kao ključne elemente koji su omogućili Direktoratu da ostvari tako dobre rezultate na ovim poljima.
 
Pored kontrole rada DCV, stručnjaci EASE , proveravali su rad Direktorata i na terenu, kontrolišući dokumentaciju  avio- prevozilaca i organizacija iz oblasti  održavanja vazduhoplova kao i način sprovođenje SAFA inspekcije.
 
Zvanični izveštaj ekspertskih timova EASE biće dostavljen Direktoratu do kraja decembra ove godine. 

Podsetimo, ekspertski tim  Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja je početkom oktobra u Direktoratu proveravao i primenu standarda u oblasti  sertifikacije pilotskih dozvola, centara za obuku pilota i njihovih lekarskih uverenja i ocenio da DCV  odlično primenjuje evropske standarde u tim oblastima. To praktično znači da su  dozvole koje izdaje Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, ne samo priznate u čitavoj Evropi već i izuzetno cenjene. 


Nazad na ostale vesti