Vlada Republike Srbije 08.05.2020. godine donela je zaključak kojim preporučuje avio-prevoziocima da zbog otkazanih letova usled vanrednih okolnosti putnicima izdaju vaučer na osnovu koga će moći da ostvare svoja prava. Više informacija u delu ObaveštenjaSmernice o očuvanju mentalnog zdravlja vazduhoplovnog osoblja koje je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS, možete pročitati u delu ObaveštenjaPovodom situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 Evropska komisija objavila je dokument gde se navodi da će odštetni zahtevi putnika biti tretirani u skladu sa vanrednom situacijom, koja oslobađa prevozioca obaveze isplate štete putnicima. Više informacija u delu ObaveštenjaDirektorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije 13. aprila 2020. godine izdao je Bezbednosnu naredbu 03/2020, koja se odnosi na domaće i strane operatere koji obavljaju međunarodni vanredni avio-prevoz, domaće i strane operatere koji obavljaju nekomercijalno letenje u međunarodnom avio-prevozu, u cilju sprečavanja, širenja i suzbijanja COVID-19Direktorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija 10. januara 2020. godine u "Službenom glasniku RS" objavljeni su Pravilnik o bespilotnim vazduhoplovima, Pravilnik o izmenama i dopuni Pravilnika o potvrdama o obučenosti i sertifikatima osoblja koje obavlja pregled obezbeđivanja i centrima za obuku vazduhoplovnog osoblja u oblasti obezbeđivanja u vazduhoplovstvu i Pravilnik o zabrani ili ograničenju letenja avio-prevozilaca iz trećih država. Navedeni propisi stupaju na snagu 18. januara, izuzev Pravilnika o bespilotnim vazduhoplovima, koji stupa na snagu 15. februara.   
Vesti sa sajta

Intenziviran nadzor sportskih aerodroma i aero klubova

Četvrtak, 14.04.2011.
Upravni odbor Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije je na sednici održanoj 14. aprila razmatrao pitanje učestalih incidenata lakih aviona, izazvanih ljudskom greškom i nepoštovanjem vazduhoplovnih propisa, procedura i standarda.
 
Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije pojačaće kontrole sportskih aerodroma i vaduhoplovnih klubova, tako što će stručni timovi inspektora intenzivirati nadzor nad njima, naročito tokom letačkih dana i vikenda.
 
Direktorat će obavljati nadzor u vazdušnom saobraćaju u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova  i Agencijom za kontrolu letenja.
 
Upravni odbor Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije istakao je da je neophodno pridržavanje zakonom propisanih mera bezbednosti svih učesnika u vazduhoplovnim aktivnostima.
 
Sednici Upravnog odbora DCV prisustvovali su ministri infrastrukture, odbrane, unutrašnjih poslova i životne sredine Milutin Mrkonjić, Dragan 

Šutanovac, Ivica Dačić i Oliver Dulić i direktor Direktorata Nebojša Starčević. 


Nazad na ostale vesti