Vlada Republike Srbije 08.05.2020. godine donela je zaključak kojim preporučuje avio-prevoziocima da zbog otkazanih letova usled vanrednih okolnosti putnicima izdaju vaučer na osnovu koga će moći da ostvare svoja prava. Više informacija u delu ObaveštenjaSmernice o očuvanju mentalnog zdravlja vazduhoplovnog osoblja koje je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS, možete pročitati u delu ObaveštenjaPovodom situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 Evropska komisija objavila je dokument gde se navodi da će odštetni zahtevi putnika biti tretirani u skladu sa vanrednom situacijom, koja oslobađa prevozioca obaveze isplate štete putnicima. Više informacija u delu ObaveštenjaDirektorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije 13. aprila 2020. godine izdao je Bezbednosnu naredbu 03/2020, koja se odnosi na domaće i strane operatere koji obavljaju međunarodni vanredni avio-prevoz, domaće i strane operatere koji obavljaju nekomercijalno letenje u međunarodnom avio-prevozu, u cilju sprečavanja, širenja i suzbijanja COVID-19Direktorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija 10. januara 2020. godine u "Službenom glasniku RS" objavljeni su Pravilnik o bespilotnim vazduhoplovima, Pravilnik o izmenama i dopuni Pravilnika o potvrdama o obučenosti i sertifikatima osoblja koje obavlja pregled obezbeđivanja i centrima za obuku vazduhoplovnog osoblja u oblasti obezbeđivanja u vazduhoplovstvu i Pravilnik o zabrani ili ograničenju letenja avio-prevozilaca iz trećih država. Navedeni propisi stupaju na snagu 18. januara, izuzev Pravilnika o bespilotnim vazduhoplovima, koji stupa na snagu 15. februara.   
Vesti sa sajta

REGIONALNA KONFERENCIJA O PREKOGRANIČNOJ SARADNJI U CIVILNOM VAZDUHOPLOVSTVU U OBLASTI TRAGANJA I SPASAVANJA

Petak, 30.09.2011.
Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije bio je organizator dvodnevne Regionalne konferencije o prekograničnoj saradnji u civilnom vazduhoplovstvu u oblasti traganja i spasavanja, koja je održana  od 27- 29. septembra,  u Aranđelovcu.
 
Cilj konferencije bio je  da ukaže na potrebu i značaj regionalnog prekograničnog  povezivanja radi brzog koordinisanja aktivnosti u  traganju za vazduhoplovom i spasavanju ljudi, posle udesa civilnih vazduhoplova. Regionalno povezivanje u takvim situacijama je i preporuka Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva sadržana u Aneksu 12.  
Skupu koji je prvi put organizovan  na ovu temu u regionu, pored organizatora vazduhoplovnih vlasti Srbije,  prisustvovali su čelni ljudi svetskih vazduhoplovnih organizacija (EKAK-a, IKAO-a, EUROKONTROL-a, ITMCC-a, CSP-a), vazduhoplovnih vlasti Mađarske,  Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, Rumunije, Slovenije, UNMIK-a i predstavnici Vojske Srbije i policije.
 
Tom prilikom, predstavnici vazduhoplovnih vlasti zemalja regiona, potpisali su zajedničku izjavu o  regionalnoj prekograničnoj saradnji u oblasti traganja i spasavanja u civilnom vazduhoplovstvu. 


Nazad na ostale vesti