Vlada Republike Srbije 08.05.2020. godine donela je zaključak kojim preporučuje avio-prevoziocima da zbog otkazanih letova usled vanrednih okolnosti putnicima izdaju vaučer na osnovu koga će moći da ostvare svoja prava. Više informacija u delu ObaveštenjaSmernice o očuvanju mentalnog zdravlja vazduhoplovnog osoblja koje je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS, možete pročitati u delu ObaveštenjaPovodom situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 Evropska komisija objavila je dokument gde se navodi da će odštetni zahtevi putnika biti tretirani u skladu sa vanrednom situacijom, koja oslobađa prevozioca obaveze isplate štete putnicima. Više informacija u delu ObaveštenjaDirektorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija  
Vesti sa sajta

Upozorenje

Četvrtak, 12.04.2012.
Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije upozorava korisnike vazdušnog prostora Republike Srbije da je u periodu dejstva protivgradne zaštite (od 15. aprila do 15. oktobra) identifikovana opasnost po operacije vazduhoplova u klasi G vazdušnog prostora, u kojoj letovi ne podležu izdavanju odobrenja kontrole letenja (ATC Clearance) i nije obavezno održavanje dvostrane radio-veze.
 
Dejstvo protivgradne zaštite se vrši lansiranjem raketa protiv gradonosnih oblaka sa zemlje uz prethodnu saglasnost pružaoca usluga u vazdušnoj plovidbi.
 
Da bi se izbegla identifikovana opasnost, savetujemo i apelujemo na posade vazduhoplova koji obavljaju operacije u klasi G vazdušnog prostora da se, u cilju svoje lične bezbednosti, bezbednosti vazduhoplova i opšte bezbednosti, informišu o dejstvu protivgradne zaštite na radio-frekvencijama nadležnih jedinica ATS koje su objavljene u sekciji ENR 2.1AIP-a Srbije / Crne Gore datoj u prilogu i/ili na telefone radarskih centara protivgradne zaštite koji su dati na karti u prilogu, a koji će biti objavljeni na indeksnoj karti u sekciji ENR 6 AIP-a Srbije / Crne Gore sa datumom stupanja na snagu 4. maja 2012. godine.
 

Učesnici u saobraćaju u vazdušnom prostoru klase C i D dobijaće instrukcije za izbegavanje oblasti gde dejstvuje protivgradna zaštita putem obavezne radio-komunikacije sa nadležnom jedinicom ATC. 


Nazad na ostale vesti