Vlada Republike Srbije 08.05.2020. godine donela je zaključak kojim preporučuje avio-prevoziocima da zbog otkazanih letova usled vanrednih okolnosti putnicima izdaju vaučer na osnovu koga će moći da ostvare svoja prava. Više informacija u delu ObaveštenjaSmernice o očuvanju mentalnog zdravlja vazduhoplovnog osoblja koje je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS, možete pročitati u delu ObaveštenjaPovodom situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 Evropska komisija objavila je dokument gde se navodi da će odštetni zahtevi putnika biti tretirani u skladu sa vanrednom situacijom, koja oslobađa prevozioca obaveze isplate štete putnicima. Više informacija u delu ObaveštenjaDirektorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija  
Vesti sa sajta

Srbija u procesu vraćanja kategorije 1 od strane FAA

Četvrtak, 27.09.2012.
Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije danas je zvanično započeo proces preomene kategorizacije Republike Srbije  po standardima Sjedinjenih Američkih Država – FAA.
 
Direktorat je uspostavio komunikaciju i uspešnu saradnju sa vazduhoplovnim vlastima  Sjedinjenih Američkih Država (FAA) i memorandumom o razumevanju zvanično inicirao postupak provere koji treba da sprovedu vazduhoplovne vlasti SAD, kako bi Republika Srbija konačno, posle 8 godina, prešla u kategoriju 1.
 
Republika Srbija, odnosno Direktorat civilnog vazduhoplovstva kao njena vazduhoplovna vlast primenjuje vazduhoplovne standarde i procedure u potpunom skladu sa američkim vazduhoplovnim standardima. Dobijanjem kategorije 1,  sve avio kompanije registrovane u Srbiji moći će, ukoliko to žele, da obavljaju vazdušni saobraćaj sa SAD kao i američke sa Srbijom.
 
Napominjemo da je Srbija ovaj status izgubila 2004. godine na osnovu ocena FAA  zbog nedostataka u regulativi, organizaciji vazduhoplovnih vlasti i tadašnje neusklađenosti srpskih vazduhoplovnih standarda i procedura sa američkim.
 
Sada kada je proces započet, očekujemo da u narednih nekoliko meseci predstavnici FAA dođu u Srbiju, uvere se u spremnost našeg  vazduhoplovog tržišta i visok nivo sigurnosti i bezbednosti koji već godinama unapređujemo, kako bi Republika Srbija konačno vratila prestižni status kategorije 1 po vazduhoplovnim standardima FAA i uspostavila direktnu vezu sa američkim kontinentom. 

Nazad na ostale vesti