Direktorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija 10. januara 2020. godine u "Službenom glasniku RS" objavljeni su Pravilnik o bespilotnim vazduhoplovima, Pravilnik o izmenama i dopuni Pravilnika o potvrdama o obučenosti i sertifikatima osoblja koje obavlja pregled obezbeđivanja i centrima za obuku vazduhoplovnog osoblja u oblasti obezbeđivanja u vazduhoplovstvu i Pravilnik o zabrani ili ograničenju letenja avio-prevozilaca iz trećih država. Navedeni propisi stupaju na snagu 18. januara, izuzev Pravilnika o bespilotnim vazduhoplovima, koji stupa na snagu 15. februara.   
Vesti sa sajta

Međunarodni dan civilnog vazduhoplovstva

Četvrtak, 06.12.2012.
Povodom 7. decembra Međunarodnog dana civilnog vazduhoplovstva, koji je ustanovila Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva  (www.icao.int)
Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije upućuje čestitke svim vazduhoplovcima u zemlji i širom sveta.
 
Misija svih nas koji radimo u civilnom vazduhoplovstvu, bez obzira u kojoj smo državi ili na kom  kontinetu ista je - unapređivanje, razvoj, konstantno podizanje nivoa sigurnosti i bezbednosti civilnog vazduhoplovstva i modernizacija avio saobraćaja i avio industrije. Vazduhoplovstvo se u svetu,  od nastanka do danas ubrzano razvija i menja uvođenjem novih najnaprednijih tehnologija i zato je ono najbolji pokazatelj nivoa razvoja privrede jedne zemlje, njen pokretač i zamajac za budućnost.
 
Srbija je država u kojoj je civilno vazduhoplovstvo oduvek imalo izuzetan značaj, počevši od pionira letenja koji su pre više od sto godina leteli i postavili temelje vazduhoplovstva. Svojim pregalaštvom uvrstili su Srbiju među prvim državama  u Evropi  i svetu u kojoj je letenje bilo više od zadovoljstva, postavljeno na viši nivo, uređeno  i regulisano zakonom. 
 
Od tada do danas, civilno vazduhoplovstvo u Srbiji brzo se menjalo, razvijalo i unapređivalo, usvajanjem  viših standarda. Srbija je danas u oblasti civilnog vazduhoplovstva među najuspešnijim zemljama u Evropi i lider u regionu. To potvrđuju timovi vazduhoplovnih eksperata iz Evropske komisije i Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva koji nadziru rad Direktorata civilnog vazduhoplovstva i svih ostalih organizacija koje se bave civilnim vazduhoplovstvom u zemlji.
 
Izazovi i novi zadaci  koji doprinose unapređuju vauduhoplovnog sistema i dalje su pred svima nama, kao što su to nekada bili utemeljivačima vazduhoplovstva u Srbiji. Samo zajedničkom energijim, znanjem i idejama  doprinosimo boljitku čitavog vazduhoplovnog sistema, ne samo u zemlji već i u svetu.

Naša misija je zajednička i konstantna. 


Nazad na ostale vesti