Pozivamo studente završnih godina na obavljanje stručne prakse u Direktoratu. Više informacija u sekciji vesti  Seminar o bezbednosti u vazduhoplovstvu prezentovan je na našoj internet stranici u sekciji vesti  Sertifikacija instruktora u oblasti obezbeđivanja obaviće se počev od 03. juna 2021. godine, detaljnije u delu obezbeđivanje/sertifikacija  Informacije o uslovima za ulazak putnika u Republiku Srbiju dostupne su u formi NOTAM-a na sajtu Kontrole letenja Srbije i Crne Gore Smatsa d.o.o - link  Smernice o očuvanju mentalnog zdravlja vazduhoplovnog osoblja koje je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS, možete pročitati u delu Obaveštenja   
Vesti sa sajta

Otvorena redovna linija Beograd - Budimpešta - Minsk

Četvrtak, 19.09.2013.
Beloruska avikompanija “Belavija” uspostavila je danas redovnu liniju Minsk – Budimpešta - Beograd.
 
Beloruski avion su na na prvom letu iz Minska za Beograd na Aerodromu "Nikola Tesla" dočekali ministar saobraćaja Vlade Republike Srbije Aleksandar Antić, v.d. direktora Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije Milan Živanović,   predsednik Izvršnog odbora Aerodroma “Nikola Tesla” Velimir Radosavljević i ambasador Belorusije u Srbiji Vladimir Čušev. 
 
 
Ministar saobraćaja Aleksandar Antić rekao je da će otvaranje  redovne linije doprineti boljoj političkoj i ekonomskoj saradnji dve prijateljske zemlje. On je kazao da je saobraćaj privredna grana koja ima privilegiju da povezuje zemlje i ljude. Saobraćaj je uslov za bolje povezivanje i ostalih privrednih grana između dve zemlje, rekao je ministar. Otvaranje avio-linije Beograd-Budimpešta-Minsk povećaće prisustvo beloruskih kompanija u Srbiji ali i srpskih u Belorusiji. Siguran sam da će ova linija doprineti unapređenju odnosa dveju zemalja i na drugim nivoima, ne samo kada je reč o privrednoj saradnji, naglasio je ministar Antić.
 
Ambasadori dveju zemalja, Srbije u Belorusiji Stojan Jevtić i Belorusije u Srbiji Vladimir Čušev istakli su da će na ovaj način u najvećoj meri biti unapređena privredna saradnja između Srbije i Belorusije. Cilj je da se u idućoj godini dostigne ukupna robna razmena od 500 miliona dolara.
 
V.D. direktora Direktorata civilnog vazduhoplovstva RS Milan Živanović, podsetio je da je zahtev „Belavije“ pedviđao i sletanje u Budimpeštu i prevoz putnika između Budimpešte i Beograda, što je podrazumevalo korišćenje prava pete vazduhoplovne slobode.
Ovo pravo nije bilo predviđeno odredbama Sporazuma o vazdušnom saobraćaju Srbije i Belorusije, ali je činjenica da je  sporazum ostavio mogućnost nadležnim organima za vazdušni saobraćaj da se o tome naknadno dogovore. S tim u vezi, Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije i Departman za vazduhoplovstvo Ministarstva saobraćaja Republike Belorusije zaključili su Memorandum o razumevanju kojim su otklonjene formalne prepreke za uspostavljanje saobraćaja i korišćenje prava pete slobode, rekao je Živanović.  
Nakon zaključivanja Memoranduma, Direktorat je po sprovođenju zakonske procedure, odobrio zahtev „Belaviji“, a Republika Srbija joj otvorila svoje nebo.
 
Zamenik generalnog direktora Belavije Igor Čerginec je rekao da u toj kompaniji očekuju da će nova linija, koja će povezati tri evropske prestonice, imati poslovni i turistički karakter. On je uveren da će ova avio-linija izazvati veliko interesovanje kod beloruskih, srpskih i mađarskih turističkih agencija.
 
Predsednik Izvršnog odbora Aerodroma "Nikola Tesla" Velimir Radosavljević je istakao da su uspostavljanju avio-saobraćaja između Beograda i Minska značajan doprinos dali najviši državni funkcioneri Belorusije i Srbije. Oni su prepoznali značaj uspostavljanja ove avio linije, a srpske i beloruske vazduhoplovne vlasti stvorile su i uslove za to.
 
“Belavija” će na toj liniji leteti dva puta sedmično, ponedeljkom i četvrtkom, avionom tipa CRJ-100/200.
 

Nazad na ostale vesti