Obaveštenje u vezi sa obavljanjem bezbednosne provere je postavljeno u delu Obezbeđivanje / Obaveštenja i zahtevi  Usvojene izmene i dopune Zakona o vazdušnom saobraćaju, više o tome možete videti na http://cad.gov.rs/strana/16551  Skraćen postupak pribavljanja saglasnosti za upis vazduhoplova čiji je vlasnik ili korisnik strano fizičko ili pravno lice. Detaljno o tome na www.cad.gov.rs/plovidbenost/obrasci   Objavljeno Uputsvo za implementaciju Urebe(EU) 2016/539 (PBN). Više o tome na www.cad.gov.rs/Vazduhoplovno osoblje/Letačko osoblje/Pravilnici.  Od 01. jula 2018. godine Republička administrativna taksa iznosi 840,00 RSD. 
Vesti sa sajta

Aerodrom „Ponikve” otvoren za civilno letenje

Subota, 05.10.2013.
Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS izdao je Aerodromu „Ponikve” 1. oktobra Dozvolu za korišćenje aerodroma za posebne namene, sposrtsko i amatersko letenje i za nekomercijalne letove. Aerodrom raspolaže asfaltnom pistom  dugom 1830 m i širokom 30 m i koristiće se isključivo danju pri uslovima optimalne vidljivosti.
 

Dozvolu za korišćenje aerodroma predsedniku opštine Užice Saši  Miloševiću uručio je Ministar saobraćaja u Vladi Srbije Aleksandar Antić. On je naglasio da je Aerodrom „Ponikve” dobra prilika za razvoj čitavog Zlatiborskog okruga, ali da on sam, bez dodatne infrastrukture, nije dovoljan. Potrebno je izgraditi infrastrukturu na aerodromu i van njega, kako bi putnici na brz način mogli da se dođu i do obližnjih turističkih destinacija, ukazao je ministar. Ministar je poručio da će Vlada Republike Srbije i Ministarstvo saobraćaja biti partner gradu Užicu u realizaciji daljih poslova na tom planu. 

U ime Direktorata civilnog vazduhoplovstva domaćinima aerodroma  zahvalila je na saradnji v.d. zamenika direktora Mirjana Čizmarov. Ona je istakla da je Direktorat u proces sertifikacije bio uključen od početka. Taj proces nije bio jednostavan i lak, rekla je Čizmarov. Ona je podsetila da je posao započet 2007. godine pregledom tada veoma oštećenog aerodroma od NATO bombardovanja, ispunjenim ostacima  neeksplodiranih mina koje je trebalo ukloniti.Usledio je niz sastanaka o mogućnostima oživljavanja Aerodroma „Ponikve“, utvrđivanje nosioca pravnog osnova zemljišta na kome se nalazi aerodrom, planiranja namene aerodroma i pregledi inspektorskih timova Direktorata, njihova uputstva i mere za korigovanje terena, da bi nakon svih detaljnih nalaza i korekcija, 25. septembra 2013.  inspektori Direktorata konstantovali da su uslovi ispunjeni za bezbedno i sigurno korišćenje aerodroma, rekla je v.d. zamenika direktora DCV.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva kao odgovorna i ozbiljna vazduhoplovna vlast, sa izdavanjem dozvole Aerodromu „Ponikve“, od danas počinje da obavlja nadzor ovog aerodroma po usvojenim evropskim standardima kako bi taj najvažniji činilac u vazduhoplovstvu, a to je  bezbednost, bio jedan od uslova za dolazak turista i privrednika vazdušnim putem u ove krajeve, zaključila je Čizmarov.

Aerodrom  „Ponikve“ ušao je u planove modernizacije  Kontrole letenja Srbije i Crne Gore, rekao je direktor KL Slobodan Cvijan i dodao da je u planu da na Aerodromu „Ponikve“ ubuduće počne i obučavanje kontrolora i pilota.

U čast otvaranja Aerodroma „Ponikve“ održan je letački dan u organizaciji  aerodroma i Vazduhoplovnog saveza Srbije. Izvedeni su pokazni letovi aviona, helikoptera,jedrilica i skokovi padobranaca.


Nazad na ostale vesti