Vlada Republike Srbije 08.05.2020. godine donela je zaključak kojim preporučuje avio-prevoziocima da zbog otkazanih letova usled vanrednih okolnosti putnicima izdaju vaučer na osnovu koga će moći da ostvare svoja prava. Više informacija u delu ObaveštenjaSmernice o očuvanju mentalnog zdravlja vazduhoplovnog osoblja koje je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS, možete pročitati u delu ObaveštenjaPovodom situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 Evropska komisija objavila je dokument gde se navodi da će odštetni zahtevi putnika biti tretirani u skladu sa vanrednom situacijom, koja oslobađa prevozioca obaveze isplate štete putnicima. Više informacija u delu ObaveštenjaDirektorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije 13. aprila 2020. godine izdao je Bezbednosnu naredbu 03/2020, koja se odnosi na domaće i strane operatere koji obavljaju međunarodni vanredni avio-prevoz, domaće i strane operatere koji obavljaju nekomercijalno letenje u međunarodnom avio-prevozu, u cilju sprečavanja, širenja i suzbijanja COVID-19Direktorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija 10. januara 2020. godine u "Službenom glasniku RS" objavljeni su Pravilnik o bespilotnim vazduhoplovima, Pravilnik o izmenama i dopuni Pravilnika o potvrdama o obučenosti i sertifikatima osoblja koje obavlja pregled obezbeđivanja i centrima za obuku vazduhoplovnog osoblja u oblasti obezbeđivanja u vazduhoplovstvu i Pravilnik o zabrani ili ograničenju letenja avio-prevozilaca iz trećih država. Navedeni propisi stupaju na snagu 18. januara, izuzev Pravilnika o bespilotnim vazduhoplovima, koji stupa na snagu 15. februara.   
Vesti sa sajta

Evropska komisija zadovoljna napretkom Srbije u oblasti vazdušnog saobraćaja

Sreda, 16.10.2013.
Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije je na dobrom putu u primeni Multilateralnog sporazuma o zajedničkom evropskom vazduhoplovnom području (ECAA), ocenjeno je u godišnjem Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, u delu koji se odnosi na vazdušni saobraćaj.
 
U izveštaju objavljenom danas, rečeno je da je Direktorat civilnog vazduhoplovstva ostvario značajan napredak u primeni prvog tranzicionog perioda ECAA sporazuma, posebno u oblasti ekonomske regulative. Iznete su pohvale na račun DCV i u oblasti zaštite prava putnika.
 
Evropska komisija pohvaljuje uspešnu primenu regulative o licenciranju letačkog osoblja koju je među prvima u Evropi počeo da primenjuje DCV.
 
Pozitivno je ocenjena oblast bezbednosti vazduhoplovstva u Srbiji posle detaljne inspekcije koju je Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) sprovela u Direktoratu civilnog vazduhoplovtva Republike Srbije. 

Nazad na ostale vesti