Од 01.08.2024. године Републичка административна такса износи 1090,00 динара  Од 03. јула 2024. године захтевe за летове беспилотних ваздухоплова подносити на uas@cad.gov.rs  Подношење рекламација путника преко веб форме на сајту Директората, више о томе на линку  Захтев за одобравање летења беспилотног ваздухоплова у својству странке у управном поступку подносе власник/корисник или оператер бесилотног ваздухопловног непосредно или преко овлашћеног пуномоћника  Нова издања образаца Одељења пловидбености можете преузети на следећем линку 
Вести са сајта

Прва званична посета високо рангираног ICAO функционера Републици Србији

Среда, 25.09.2024.
Прва званична посета високо рангираног ICAO функционера Републици Србији

 Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије имао је част да 23. и 24. септембра 2024. године угости господина Николаса Рала, директора Регионалне канцеларије ICAO за Европу и Северни Атлантик (ICAO EUR/NAT), првог високо рангираног функционера Међународне организације цивилног ваздухопловства (ICAO) који је посетио Београд.

Током посете Београду, господин Рало се састао са директорком Директората цивилног ваздухопловства РС Мирјаном Чизмаров, као и са директорима ваздухопловних власти из региона, генералним директором Агенције за цивилно ваздухопловство Републике С. Македоније, Драгим Стојаноским, генералним директором Дирекције за цивилно ваздухопловство Босне и Херцеговине, Зориславом Ивановићем и генералним директором Агенције за цивилно ваздухопловство Црне Горе, Иваном Шћекићем. 
 
Састанак је одржан у контексту Меморандума о разумевању о међусобној сарадњи у ваздухопловству, потписаног 16. јануара 2023. године између ваздухопловних власти Републике Србије, Црне Горе, Северне Македоније, Турске и Албаније, са циљем стварања заједничких интереса који ће се огледати на међународном плану, пре свега у заједничком наступу према међународним организацијама у цивилном ваздухопловству.
 
Директорка Мирјана Чизмаров истакла је важност ове посете и сарадње унутар Меморандума, наглашавајући да је ово прва посета високог функционера ICAO Републици Србији што недвосмислено потврђује статус Србије у глобалном и регионалном систему цивилног ваздухопловства, као и углед српских ваздухопловних власти на међународном плану.
 
 
У оквиру посете, господин Рало је обишао је кључне субјекте српске ваздухопловне индустрије и одржао састанке са представницима Ер Србије, Аеродрома Никола Тесла и СМАТСА, на којима су разматрани развојни планови и могућности за даљу сарадњу и подршку од стране ICAO.
 
 
Закључком ове посете постављен је чврст темељ за континуирани развој и унапређење регионалне сарадње у области цивилног ваздухопловства и то договором о годишњим састанцима ваздухопловних власти земаља потписница Меморандума, уз активно учешће господина Рала. 
 
 
Овиме ће се додатно продубити мултилатерална сарадња са основним циљем да се одрживост, безбедност и обезбеђивање у цивилном ваздухопловству региона подигну на највиши могући ниво.
 

Назад на остале вести