Подношење рекламација путника преко веб форме на сајту Директората, више о томе на линку  Од 01.07.2023. године Републичка административна такса износи 1040,00 динара  Захтев за одобравање летења беспилотног ваздухоплова у својству странке у управном поступку подносе власник/корисник или оператер бесилотног ваздухопловног непосредно или преко овлашћеног пуномоћника  Нова издања образаца Одељења пловидбености можете преузети на следећем линку 
Вести са сајта

У корак са регулативом ЕУ у области беспилотних ваздухоплова

Уторак, 19.09.2023.
У корак са регулативом ЕУ у области беспилотних ваздухоплова

 У Директорату цивилног ваздухопловства Републике Србије је 19.09.2023. године, одржан састанак са делегацијама Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре РС, Министарства унутрашњих послова, Министарства одбране, Министарства унутрашње и спољне трговине, Акредитационог тела Републике Србије, Института за стандардизацију, Управе царине, Безбедносно-информативне агенције и Контроле летења Србије и Црне Горе СМАТСА доо, поводом имплементације ЕУ регулативе 2019/945 и 2019/947 у национално законодавство Републике Србије. 

На састанку, ком је присуствовало 30 представника надлежних државних органа, разговарало се о стварању адекватног регулаторног решења за безбедно коришћење беспилотних ваздухоплова у Републици Србији применом ЕУ регулатива 2019/945 и 2019/947, којима су дефинисане обавезе произвођача, увозника и дистрибутера, и оператера беспилотних ваздухоплова. 
 
Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије је припремио нацрт новог Правилника о беспилотним ваздухопловима, са обухваћеном применом ЕУ регулатива 2019/945 и 2019/947, који чека измене и допуне Закона о ваздушном саобраћају. 
 
На састанку су донети закључци на основу којих ће се формирати радна група са представницима надлежних органа, са циљем да се договоре рокови у вези са доношењем прописа, одреде надлежности за израду софтвера за аутоматизацију процеса пријаве и најаве лета и размотре измене прописа који се односе на снимања из ваздуха, које је у надлежности Министарства одбране РС.
 

Назад на остале вести