Захтев за одобравање летења беспилотног ваздухоплова у својству странке у управном поступку подносе власник/корисник или оператер бесилотног ваздухопловног непосредно или преко овлашћеног пуномоћника  Нова издања образаца Одељења пловидбености можете преузети на следећем линку  Од 01.07.2021. године Републичка административна такса износи 900,00 динара  Услови за улазак путника у Републику Србију, укључујући и информације за путнике који долазе из држава са посебним ризиком од ширења заразне болести COVID-19, и путовање у иностранство се могу наћи на интернет страници Министарства спољних послова www.mfa.gov.rs  Информације о условима за улазак путника у Републику Србију доступне су у форми НОТАМ-а на сајту Контроле летења Србије и Црне Горе Сматса д.о.о. - линк. 
Вести са сајта

Потписан Споразум о сарадњи и координацији у трагању и спасавању у ваздухопловству између земаља региона

Среда, 22.02.2023.
Потписан Споразум о сарадњи и координацији у трагању и спасавању у ваздухопловству између земаља региона

 У организацији Агенције за цивилно ваздухопловство Републике Северне Македоније, 22.02.2023. године у Охриду, одржана је церемонија потписивања Споразума о сарадњи и координацији у трагању и спасавању у ваздухопловству између Републике Србије, Републике Северне Македоније, Републике Црне Горе и Републике Словеније.

Споразум о сарадњи и координацији у трагању и спасавању у ваздухопловству, којем је присуствовао и министар за саобраћај и комуникације Р. Северне Македоније Благој Бочварски, потписали су генерални директори ваздухопловних власти земаља потписница и то: Директорка Директората цивилног ваздухопловства РС Мирјана Чизмаров у име Владе Републике Србије, директор Агенције за цивилно ваздухопловство Р. Северне Македоније Томислав Тунтев, директор Агенције за цивилно ваздухопловство Црне Горе Зоран Максимовић и директор цивилних ваздухопловних власти Словеније Сречко Јаниша.

 
Потписани споразум представља општи оквир за сарадњу и координацију активности тела задужених за трагање и спасавање у ваздухопловству, а конкретне процедуре за ангажовање спасилачких јединица на територији друге државе стране уговорнице биће дефинисане билатералним оперативним споразумима.
 
 
Државе региона су, на иницијативу Републике Србије, основале 2016. године Регионални саветодавни комитет за трагање и спасавање у цивилном ваздухопловству, са циљем да се унапреди регионална сарадња у области трагања и спасавања у цивилном ваздухопловству и испуне стандарди и препоручене праксе које је усвојила Међународна организација цивилног ваздухопловства (ICAO).
 
У Регионалном саветодавном комитету за трагање и спасавање у цивилном ваздухопловству тренутно учествује 10 земаља – Србија, Босна и Херцеговина, Северна Македонија, Словачка, Словенија, Црна Гора, Хрватска, Бугарска, Мађарска, и Чешка, као и кровне организације у цивилном ваздухопловству - Европска организација за безбедност ваздушне пловидбе (Eurocontrol) и ICAO.
 

Назад на остале вести