Захтев за одобравање летења беспилотног ваздухоплова у својству странке у управном поступку подносе власник/корисник или оператер бесилотног ваздухопловног непосредно или преко овлашћеног пуномоћника  Нова издања образаца Одељења пловидбености можете преузети на следећем линку  Од 01.07.2021. године Републичка административна такса износи 900,00 динара 
Вести са сајта

Експерти Европске комисије задовољни српским цивилним ваздухопловством

Уторак, 21.10.2008.
Прошле недеље у посети Директорату цивилног ваздухопловства Републике Србије боравили су експерти Европске комисије за ваздушни саобраћај.
 
Делегација Европске комисијe , задовољна је нивоом напретка који је Србија остварила  применом „Мултилатералног споразума о заједничком ваздухопловном подручју„ (ЕСАА Споразум). Експерти ЕК су  нарочито похвалили   Нацрт Закона о цивилном ваздухопловству, који је један од услова за завршетак прве транзиционе фазе ECAA Споразума, а који је ушао у процедуру одређену пословником Владе Србије. Делегација из Брисела је нагласила  да је неопходно што пре ратификовати  ECAA Споразум, Хоризонтални споразум  и  Монтреалску конвенцију,  јер су  и  они  предуслов за окончање прве транзиционе фазе. Директорат  је ове документе већ упутио Влади Србије и они би требало ускоро да се нађу  и пред посланицима Народне скупштине Републике Србије.
 
Током дводневне посете Београду , делегација Европске комисије разговарала је са представницима -  Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије, Агенције за контролу летења, министарстава за: инфраструктуру, спољних послова, економије и регионалног развоја, финансија, трговине, рада и социјалне политике. Експерти из Брисела  сусрели су се и са представницима Царине, Завода за статистику, Аеродрома „Никола Тесла“, ЈАТ Аirways-а  као и са осталим домаћим и страним авиопревозницима. 
Прелиминарни извештај  експерата   о резултатима радне посете очекује се у новембру. 
 
Ово je  четврта посета Европске комисије нашој земљи, организованa поводом примене  ЕСАА Споразума. 
 

Подсетимо, Србија је „ЕСАА Споразум„ потписала 19.јуна 2006.године са Европском унијом, земљама западног Балкана, Исландом и Норвешком. 


Назад на остале вести