Захтев за одобравање летења беспилотног ваздухоплова у својству странке у управном поступку подносе власник/корисник или оператер бесилотног ваздухопловног непосредно или преко овлашћеног пуномоћника  Нова издања образаца Одељења пловидбености можете преузети на следећем линку  Од 01.07.2021. године Републичка административна такса износи 900,00 динара 
Вести са сајта

Српско ваздухопловство учинило велики напредак у усвајању стандарда ЈАА, оценили експерти EASA-е

Уторак, 21.10.2008.
Генерални директор Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије мр Милан Моковић, примио је представнике Европске  агенције за сигурност ваздушне пловидбе – EASA  (European Aviation Safety Agency) који су  протекле недеље  боравили у радној посети Србији.
 
Циљ посете био је стандардизација пловидбености ваздухоплова,  односно увид у степен усвајања и примене европских ваздухопловних захтевa (JAR – ова) у ваздухопловним властима  Србије, авиокомпанијама и ваздухопловној индустрији, и то у областима:
 
одржавања, обнови и изменама на ваздухоплову и ваздухопловним производима (JAR–145)
обезбеђивању континуиране пловидбености ваздухоплова и ваздухопловних производа (PART–M)
ваздухопловно – техничког особља за одржавање ваздухоплова (JAR–21)
Експерти EASA-е су на крају посете, упознали руководство Директората са прелиминарним извештајем. Они су, између осталог, нагласили да су изузетно задовољни високом професионалношћу и мотивисаношћу  ваздухопловног кадра и да су ваздухопловне власти Србије у последњих 12 месеци учиниле  велики напредак у усвајању стандарда ЈАА  и EASA- e.
 
Очекује се да ће ускоро бити донесена одлука о стандардизацији српског ваздухопловства у  поменутим областима.
 
Подсетимо, у области пловидбености ваздухоплова српско ваздухопловство је до сада стандардизовано у областима дозвола ваздухопловно-техничког особља и школских центара за њихову обуку (JAR – 66 и JAR–147).
 
Стандардизација  комлетног српског ваздухопловства  отпочела је у јуну 2007. године,  посетом експерата ЕASA-е,  а већ у новембру  Борд  ЈАА је  прихватио препоруку ЈАА и ЕАSА-e да уврсте Србију у концепт узајамног признавања националних дозвола  по стандардима   Европске заједнице - JAR FCL 1, JAR FCL 2 и 

JAR FCL 3 (летачке дозволе и дозволе  ваздухопловно- медицинских центара ) 


Назад на остале вести