Захтев за одобравање летења беспилотног ваздухоплова у својству странке у управном поступку подносе власник/корисник или оператер бесилотног ваздухопловног непосредно или преко овлашћеног пуномоћника  Нова издања образаца Одељења пловидбености можете преузети на следећем линку  Од 01.07.2021. године Републичка административна такса износи 900,00 динара 
Вести са сајта

Србија напредовала у развоју ваздушног саобраћаја

Среда, 20.10.2010.

Председник Владе Републике Србије Мирко Цветковић рекао је данас да ће бити уложена значајна средства за унапређење инфраструктуре ваздушног саобраћаја у Србији, као и да ће бити испуњени сви европски стандарди у тој области.

 
Цветковић је на свечаности поводом обележавања 100-годишњице српског цивилног ваздухопловства и ступања на снагу Закона о ваздушном саобраћају, одржаној у Музеју ваздухопловства Србије,  навео да ће се радити и на унапређењу мреже аеродрома у Србији и стварању услова да се на Батајници, Лађевцима, Пониквама и аеродромима у Вршцу и Бору обавља регионални авио-саобраћај.
 
Председник Владе је најавио улагања у развој објеката Јат технике, која се бави одржавањем и поправком авиона. 
 
Министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић рекао је да на стогодишњицу српског ваздухопловства Србија добија нови Закон о ваздушном саобраћају и тиме спремнија и модернија улази у други век грађења и унапређивања ове области.
 
Шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер изјавио је  да је Србија применом новог Закона о ваздушном саобраћају, напредовала у прихватању европских стандарда и истакао да ће то бити забележено у извештају Европске комисије о напретку Србије.
 
Дежер је оценио да је за грађане Србије добро што захваљујући примени споразума о отвореном небу и укидању шенгенских виза на српско тржиште долазе нове авио-компаније и што имају могућност да лете нискотарифним компанијама по значајно нижим ценама.
О значају Закона о цивилном ваздухопловству говорили су и представници радне групе који су учествовали у изради новог закона, државни секретар у Министарству за инфраструктуру Миодраг Миљковић, директор Директората цивилног ваздухопловства Небојша Старчевић и председник УО Агенције за контролу летења Србије и Црне Горе Никола Станков. Сви су се сложили да ће нови закон поред убрзаног развоја ваздушног саобраћаја допринети још већој безбедности летења што је и примарни задатак свих који учествују у овом послу.
О славној прошлости ваздухопловства у Србији говорио је историчар Чедомир Јанић, који је истакао изузетну храброст пионира српског ваздухопловства Ивана Сарића. Сарић је 16. октобра 1910. године у Суботици, у летелици коју је сам конструиосао извео први јавни лет у тадашњој Србији. 
Министар Мркоњић је овом приликом председнику Владе Србије Мирку Цветковићу уручио макету летелице којом је Иван Сарић пре сто година полетео и тада поставиo темеље српског ваздухопловства сврставши Србију  међу прве државе света које су  почеле да развијају ваздухопловство.
 

Назад на остале вести