Захтев за одобравање летења беспилотног ваздухоплова у својству странке у управном поступку подносе власник/корисник или оператер бесилотног ваздухопловног непосредно или преко овлашћеног пуномоћника  Нова издања образаца Одељења пловидбености можете преузети на следећем линку  Од 01.07.2021. године Републичка административна такса износи 900,00 динара 
Вести са сајта

У Београду отворена нова зграда Обласног центра контроле летења најмодернија у Европи

Среда, 27.10.2010.
Нова зграда Обласног центра контроле летења у Београду отворена је на београдском аеродрому "Никола Тесла", у оквиру пројекта модернизације и унапређења система управљања ваздушним саобраћајем у који је укупно уложено око 90 милиона евра.
 
Зграду, у коју је уложено 18 милиона евра, симболичким притиском на дугмад за укључење, пројектовану у игри светлости на платно, отворили су премијер Србије Мирко Цветковић и председник Управног одбора Агенције за контролу летења Србије и Црне Горе Никола Станков.
 
Цветковић је рекао да је зграда изграђена по високим еколошким стандардима, као "паметна зграда", за 18 месеци и да је на њеној изградњи ангажовано 38 домаћих предузећа. Он је додао да ће приближавањем Србије Европској унији летови бити интензивнији и да ће нова зграда помоћи да се послови обављају на највишем нивоу.
 
Свечаности отварања нове зграде су присуствовали председник Србије Борис Тадић, представници свих контрола летења у Европи као и представници контрола летења САД и Канаде.
 
Министар саобраћаја, поморства и телекомуникација Црна Горе Андрија Ломпар рекао је да је корпоративизација агенције, започета 2003. године, успешно завршена, а да сада "траје битка за ваздушни простор". Он је рекао да контрола летења поред  Србије и Црне Горе,  покрива и 55 одсто ваздушног простора Босне и Херцеговине, али да се нада да ће укупан простор бити проширен.
 
Председник Управног одбора Агенције за контролу летења Никола Станков је рекао да ће у наредних шест месеци бити постављен, подешен и пуштен у рад систем контроле летења који је најмодернији у Европи. Он је председнику Тадићу, гостима и новинарима представио салу са 44 позиције за контролоре лета са којих ће се контролисати прилазни и обласни авионски саобраћај.
 
Та сала се не евакуише у случају пожара, подноси земљотрес јачине и до 9 степени по Меркалијевој скали, има два независна извора напајања енергијом уз напајање батеријом и агрегатом. Нова зграда простире се на 9.500 квадратних метара и омогућиће да се истовремено испрати 250 авиона на сат, односно 4.000 летова дневно.
 
Станков је рекао да су рационализацијом рада агенције остварене огромне уштеде у времену преласка преко територије коју покрива. "Израдили смо неколико ваздушних коридора 10", рекао је Станков.
 
Нову зграду финансирали су Европска банка за обнову и рзвој, Европска инвестициона банка и Агенција за контролу летења. 


Назад на остале вести