Захтев за одобравање летења беспилотног ваздухоплова у својству странке у управном поступку подносе власник/корисник или оператер бесилотног ваздухопловног непосредно или преко овлашћеног пуномоћника  Нова издања образаца Одељења пловидбености можете преузети на следећем линку  Од 01.07.2021. године Републичка административна такса износи 900,00 динара 
Вести са сајта

Експертски тимови ЕАСЕ изузетно задовољни Директоратом у области саобраћајне делатности, спровођења САФА програма и пловидбености

Понедељак, 01.11.2010.
Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије у протекле две недеље од 18. до 29. октобра 2010. године, био је домаћин експертских тимова Европске агенције за безбедност ваздушног саобраћаја (EASA - European Aviation Safety Agency) .
 
Експерти ЕАСЕ  су у оквиру своје редовне посете  надгледали  Директорат у примени европских стандарда у области саобраћајне делатности и пловидбености од 18. до 22. октобра и програма процене сигурности страних ваздухоплова - САФА програма  (Safety Assesment of Foreign Aircraft Programe) од 25. до 29. октобра.
 
Према  првим прелиминарним резултатима, тимови ЕАСЕ изузетно су задовољни како ДЦВ обавља послеве у овим областима, истакавши  професионализам, ефикасност и добру атмосферу као кључне елементе који су омогућили Директорату да оствари тако добре резултате на овим пољима.
 
Поред контроле рада ДЦВ, стручњаци ЕАСЕ , проверавали су рад Директората и на терену, контролишући документацију  авио- превозилаца и организација из области  одржавања ваздухоплова као и начин спровођење САФА инспекције.
 
Званични извештај експертских тимова ЕАСЕ биће достављен Директорату до краја децембра ове године. 

Подсетимо, експертски тим  Европске агенције за безбедност ваздушног саобраћаја је почетком октобра у Директорату проверавао и примену стандарда у области  сертификације пилотских дозвола, центара за обуку пилота и њихових лекарских уверења и оценио да ДЦВ  одлично примењује европске стандарде у тим областима. То практично значи да су  дозволе које издаје Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије, не само признате у читавој Европи већ и изузетно цењене. 


Назад на остале вести