Подношење рекламација путника преко веб форме на сајту Директората, више о томе на линку  Од 01.07.2023. године Републичка административна такса износи 1040,00 динара  Захтев за одобравање летења беспилотног ваздухоплова у својству странке у управном поступку подносе власник/корисник или оператер бесилотног ваздухопловног непосредно или преко овлашћеног пуномоћника  Нова издања образаца Одељења пловидбености можете преузети на следећем линку 
Вести са сајта

Јат Техници уручена дозвола за одржавање Ербасових авиона нове генерације

Петак, 31.05.2013.
У Директорату цивилног ваздухопловства Републике Србије уручена је нова Дозвола за обављање ваздухопловно-техничке делатности одржавања Јат Техници, у којој је поред постојећих обима радова са Боингом ( BOEING) 737 серије „classic & NG“ и AТР (ATR) 72 серије -100/-200/-300, посао проширен и за радове на Ербасовим (AIRBUS) авионима нове технологије серије A-319/320/321, са два различита типа мотора (CFM56-5 & IAE V2500) као и на нови тип авиона AТР (ATR) 42/72 серије 400/500.
 
Догађају су писуствовали представници ДЦВ-а, Јат Технике, Министарства саобраћаја и Јат Ервејза.  
У име Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије в.д. директора Милан Живановић уручио је нову дозволу в.д. директору Јат Технике Срђану Мишковићу. 

Честитајући Јат Техници, Живановић је рекао да нова дозвола представља изузетан значај не само за Јат Технику већ и за економију Републике Србије јер отвара врата Јат Техници за нове послове, веће приходе и за нова улагања. Ово је заједнички успех, Јат Технике која се више од годину дана припремала за ова посао а ДЦВ-а јер је скоро шест месеци спроводио обимне провере и корекције потребних услова за рад на новим типовима авиона.

У име Јат Технике, захвалио је в.д. директора Срђан Мишковић, рекавши да је Јат Техника започела линијско одржавање авиона Катар Ервејза а да ускоро очекује посао и са Етихадом са којим је недавно потписан уговор о линијском одржавању Ербасових авиона. Када пристигну Ербасови авиони и за Јат Ервејз биће посла, коме се сви радујемо, рекао је Мишковић и нагласио да је нова дозвола само отворила врата за нове послове за које се тек треба изборити на ваздухопловном тржишту.

Председник Скупштине Јат Технике и председник Скупштине града Београда Александар Антић рекао је да је ово велики искорак Јат Технике и предуслов за нове, велике послове за које је Јат Техника потпуно спремна.

Министарство саобраћаја је од почетка овог обимног посла стајало уз Јат Технику и подржавало је у тежњи да се оспособи за одржавање Ербасових авиона нове генерације. Помоћник министра саобраћаја Милутин Поповић сматра да је Јат Техника са новом дозволом конкурише да буде регионални центар за одржавање авиона.

Јат Ервејз је посебно обрадовало проширивање послова Јат Технике и на одржавање Ербасових авиона јер Јат Ервејз ускоро очекује испоруку авиона тог типа, истакао је в.д. директора Јат Ервејза Велибор Вукашиновић.

Дозвола коју је Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије издао Јат Техници биће праћена издавањем дозволе Европске агенције за безбедност ваздушног саобраћаја (European Aviation Safety Agency-EASA), с обзиром да је ДЦВ РС овлашћено и акредитовано тело, који је целокупан посао урадио и у име Европске агенције за безбедност ваздушног саобраћаја, рекао је начелник Одељења пловидбености у ДЦВ Вељко Басарић.

Према његовим речима, сертификат ће ускоро стићи на адресу Јат Технике а у пракси то ће значити да је за Јат Технику од сада отворено целокупно ваздухопловно тржиште Европске уније.


Назад на остале вести