Podnošenje reklamacija putnika preko veb forme na sajtu Direktorata, više o tome na linku  Od 01.07.2023. godine Republička administrativna taksa iznosi 1040,00 dinara Zahtev za odobravanje letenja bespilotnog vazduhoplova u svojstvu stranke u upravnom postupku podnose vlasnik/korisnik ili operater besilotnog vazduhoplovnog neposredno ili preko ovlašćenog punomoćnika  Nova izdanja obrazaca Odelјenja plovidbenosti možete preuzeti na sledećem linku   
Vesti sa sajta

Direktorat obeležio jubilej - 10 godina uspeha

Petak, 31.10.2014.
Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije obeležio je sinoć 30. oktobra 2014. godine u tradicionalnom zdanju vazduhoplovaca „Aeroklubu“ – deset godina od osnivanja i uspešnog rada.
 
Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije LJubiša Diković, šef Kancelarije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport, predstavnici Eurokontrol, direktori vazduhoplovnih vlasti  Bosne i Hercegovine i Crne Gore, predstavnici vazduhoplovne industrije Srbije, novinari, zaposleni u Direktoratu i mnogi drugi poslovni partneri i prijatelji Direktorata. 
 
Novoimenovani direktor Direktorata civilog vazduhoplovstva Republike Srbije Mirjana Čizmarov, podsetila je da je pre deset godina onovan Direktorat civilnog vazduhoplovstva kao nezavisno nadzorno i regulatorno telo. Bio je to period pun izazova, jer nakon decenijske izolacije bilo je potrebno ponovo uhvatiti korak sa savremenim vazduhoplovnim okruženjem.
 
Organizovali smo vazduhoplovnu vlast u profesionalnu i efikasnu instituciju koja ima zadatak da obezbedi primenu najviših standarda u vazduhoplovstvu, ali i da pomogne vazduhoplovnoj industriji i omogući joj razvoj, izjavila je direktorka Direktorata. U sklopu svojih aktivnosti ostvarili smo izuzetnu saradnju sa Evropskom komisijom, Evropskom agencijom za vazduhoplovnu bezbednost i Eurokontrol koji redovno prate  i kontrolišu naš rad. To smo postigli, ali tu se ne zaustavljamo. Želimo da uz podršku Vlade Srbije što pre uvedemo Srbiju u Jedinstveno evropkop vazduhoplovno područje i da osiguramo „ održivi razvoj sigurnog i bezbednog vazduhoplovnog vazduhoplovstva“, naglasila je direktorka Čizmarov.
 
Povodom jubileja Direktorat je uručio priznanja za uspešnu saradnju - Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Kontroli letenja Srbije i Crne Gore, Agenciji za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore, Direkciji za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine i Evropskoj agenciji za bezbednost vazdušne plovidbe (Eurokontrol).
 
Preuzimajući priznanje, savetnica za međunarodnu saradnju Steafania Gazina  je prenela poruku direktora Eurokontrola Frenka Brenera Direktoratu, koja između ostalog glasi:
 
„Srbija ima izuzetno značajnu ulogu u upravljanju vazdušnim saobraćajem u Evropi. Porast saobraćaja za i iz područja Zaliva i jugo-istočne Evrope pozicionira Srbiju u sam centar regiona koji postaje sve značajniji. Po našim poslednjim prognozama, do kraja ove decenije očekuje se porast saobraćaja od preko tri odsto godišnje.
 
Samo godinu dana nakon osnivanja Direktorata civilnog vazduhoplovstva, Srbija se pridružila Eurokontrolu, postavši 35. članica ove organizacije. Od tada imamo odličnu saradnju koja se ogleda u značajnom napretku koji je od onda ostvaren. Na desetine novina uvedeno je u projektovanju vazdušnog prostora, a planiraju se i nove. Uvođenje tzv. slobodnog vazdušnog prostora se odvija po planu.
 

Uveren sam da su prvih deset uspešnih godina Direktorata civilnog vazduhoplovstva tek početak. Primite moje čestitke i s nestrpljenjem očekujem godine izuzetne saradnje koje su pred nama.“ 


Nazad na ostale vesti