Od 01.08.2024. godine Republička administrativna taksa iznosi 1090,00 dinara  Od 03. jula 2024. godine zahteve za letove bespilotnih vazduhoplova podnositi na uas@cad.gov.rs  Podnošenje reklamacija putnika preko veb forme na sajtu Direktorata, više o tome na linku  Zahtev za odobravanje letenja bespilotnog vazduhoplova u svojstvu stranke u upravnom postupku podnose vlasnik/korisnik ili operater besilotnog vazduhoplovnog neposredno ili preko ovlašćenog punomoćnika  Nova izdanja obrazaca Odelјenja plovidbenosti možete preuzeti na sledećem linku 
Vesti sa sajta

Vazduhoplovne vlasti Srbije i Kine potpisale Memorandum o razumevanju

Ponedeljak, 15.05.2023.
Vazduhoplovne vlasti Srbije i Kine potpisale Memorandum o razumevanju

 Delegacije Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije i Uprave civilnog vazduhoplovstva Narodne Republike Kine, potpisale su u Beogradu 15.05.2023. godine, Memorandum o razumevanju, u cilju unapređenja saradnje u civilnom vazduhoplovstvu i promovisanja komercijalne veze između Er Srbije i Hainan Airlines-a.

Memorandum su u ime vazduhoplovnih vlasti dve zemlje, potpisali direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije Mirjana Čizmarov i zamenik administratora Uprave civilnog vazduhoplovstva Narodne Republike Kine Liu Erhue, koji su tom prilikom razmatrali i druga aktuelna pitanja u okviru bilateralnih odnosa Srbije i Kine u oblasti vazdušnog saobraćaja.

Potpisanim sporazumom države su se saglasile da će liberalizovati vazdušni saobraćaj u odnosu na prethodni period. Ovim se naročito misli na relaksirane odredbe o aranžmanima podele koda koje omogućavaju avio-prevoziocima da planiraju veće širenje mreže saobraćaja i van okvira direktnog saobraćaja.

Potpisivanju Memoranduma su pored predstavnika vazduhoplovnih vlasti prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture RS Goran Vesić, generalni direktor Er Srbije Jirži Marek kao i predstavnici Haianan Airlines-a.

Nakon ceremonije potpisivanja Sporazuma, prisutnima se obratio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture RS Goran Vesić i istakao značaj Memoranduma kojim se omogućava slobodno nebo između Srbije i Kine, koje će dovesti do povećanje broja letova između dve zemlje i većem broju turista i poslovnih ljudi sa obe strane.

Na održanom sastanku je zaključeno da će vazduhoplovne vlasti razmotriti svaki zahtev za povećanje u pogledu kapaciteta u skladu sa potražnjom na tržištu i time nastaviti da unapređuju dugogodišnju saradnju.

 Foto: Aleksandar Stojanović


Nazad na ostale vesti