Obaveštenje Direktorata za pilote paraglajdera možete pročitati na sledećem linku  Nova izdanja obrazaca Odelјenja plovidbenosti možete preuzeti na sledećem linku  Od 01.07.2021. godine Republička administrativna taksa iznosi 900,00 dinara  Uslovi za ulazak putnika u Republiku Srbiju, uklјučujući i informacije za putnike koji dolaze iz država sa posebnim rizikom od širenja zarazne bolesti COVID-19, i putovanje u inostranstvo se mogu naći na   internet stranici Ministarstva spolјnih poslova www.mfa.gov.rs  Informacije o uslovima za ulazak putnika u Republiku Srbiju dostupne su u formi NOTAM-a na sajtu Kontrole letenja Srbije i Crne Gore Smatsa d.o.o. - link   
Vesti sa sajta

7. decembar - Međunarodni dan civilnog vazduhoplovstva

Sreda, 07.12.2022.
7. decembar - Međunarodni dan civilnog vazduhoplovstva

 Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, povodom Međunarodnog dana civilnog vazduhoplovstva ustanovljenog 7. decembra 1994. godine, upućuje iskrene čestitke svim vazduhoplovnim kompanijama, organizacijama, institucijama, pojedincima i pružaocima usluga u oblasti civilnog vazduhoplovstva. 

Naša zemlja je jedna od retkih koja može da se pohvali izuzetno bogatom vazduhoplovnom istorijom, budući da je Srbija među prvim državama u Evropi i svetu, u kojoj je letenje bilo više od zadovoljstva, postavljeno na viši nivo, uređeno, regulisano zakonom, međunarodnim standardima i preporučenom praksom.
 
Kraljevina Srbija je bila među prvim evropskom državama koja je postavila pravni okvir za oblast civilnog vazduhoplovstva, proglašenjem Uredbe o saobraćajnim spravama, koje se kreću po vazduhu, od 21 februara 1913. godine. Nekoliko meseci kasnije, sličan  propis donesen je i u Sjedinjenim Američkim Državama. 
 
Od tada se civilno vazduhoplovstvo u Srbiji kontinuirano menjalo, razvijalo i unapređivalo usvajanjem viših standarda. 
Republika Srbija je danas u oblasti civilnog vazduhoplovstva među najuspešnijim zemljama u Evropi i lider u regionu. To potvrđuju timovi vazduhoplovnih eksperata iz Evropske komisije i Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva koji nadziru rad Direktorata civilnog vazduhoplovstva i svih ostalih organizacija koje se bave civilnim vazduhoplovstvom u zemlji.
 
Međunarodni dan civilnog vazduhoplovstva ustanovljen je 1994. godine u sklopu 50. godišnjice Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (ICAO), a 1996. godine, u sklopu inicijative ICAO-a i uz pomoć kanadske vlade, Generalna skupština Ujedinjenih nacija službeno je priznala 7. decembar kao Međunarodni dan civilnog vazduhoplovstva.
 

Nazad na ostale vesti